Tahniah Cardano (ADA)! Kini Rasmi Menyokong Teknologi Kontrak Pintar

1,092

Alonzo akhirnya sepenuhnya bersiaran di rangkaian Cardano (ADA) pada awal pagi sekitar lewat jam 5 pagi waktu tempatan.

Rasminya hard fork Alonzo bermakna bermulalah era baharu Cardano dengan sokongan terhadap kontrak pintar melalui integrasi Plutus script.

Plutus sebenarnya memainkan peranan yang membolehkan kontrak pintar berfungsi dengan baik, terutama mengenalpasti parameter model UTXO melalui kelebihan unik berbanding model lain.

Tidak cukup dengan itu, Plutus Application Framework (PAF) turut menyediakan akses kepada perkhidmatan dan aplikasi yang berjalan di rangkaian, termasuk saling kendali pelayar web lengkap.

Rangkaian Cardano berhadapan dengan perjalanan yang panjang sebelum melancarkan kontrak pintar pada hari ini. Ia bermula dengan:

  1. Byron reboot (MAC 2020)– penerapan asas rangkaian dengan menyediakan kod asas berskala dan kukuh.
  2. Penambahbaikan Shelley (JULAI 2020)– peralihan Cardano daripada model bersekutu atau centralized (berpusat) kepada decentralized (desentralisasi/tidak berpusat).
  3. Penambahbaikan Mary (MAC 2021)– mewujudkan rangkaian multi-asset, pengenalan token natif dan alternatif kepada standard model ERC-20.
  4. Penambahbaikan Alonzo (MEI 2020) – penerapan kontrak pintar.

Ramai meramalkan pelancaran teknologi kontrak pintar di Cardano akan mencetuskan lonjakan ADA ke paras $5 walaupun pada masa yang sama rangkaian ini menghadapi kegagalan Minswap pada minggu lepas menyebabkan FUD dalam kalangan komunitinya.

Ketika penulisan, ADA mencatatkan nilai dagangan $2.48 dengan penyusutan lebih 3% dalam 24 jam. Sejak mencatatkan paras tertinggi sepanjang masa (ATH) baharu pada 2 September, $3.10, aset telah susut lebih 20%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat