Kegagalan Minswap Menimbulkan Cemas Pelabur Cardano (ADA)

994

Pertukaran atau bursa desentralisasi (DEX) pertama Cardano, Minswap telah ditutup buat sementara waktu bermula pada 6 September, mengundang ketidakpuasan hati dalam kalangan pelabur ADA.

Manakan tidak, bukan kecacatan ini sahaja yang mereka hadapi ketika testnet Cardano bersiaran, tetapi juga melibatkan kesukaran dengan penghasilan transaksi tidak dibelanjakan (unspent transaction output, UTXO), kegagalan DApp, dan isu kesesakan rangkaian

Ketika mereka mengadukan isu ini di beberapa ruang forum, timbul juga reaksi yang negatif berkaitan projek tersebut, terutamanya beberapa hari lagi sebelum kontrak pintar dilancarkan di Cardano.

Malah, ada juga segelintir pihak yang menghentam pengasas Cardano, Charles Hoskinson di ruang media sosial.

Tidak seperti yang diharapkan, Hoskinson seakan tidak peduli dengan situasi pelabur dan masalah dihadapi Minswap: “Kami tidak bertanggungjawab dengan keadaan Minswap dan tiada apa yang perlu dibaiki. Ia tidak bermasalah.”

Apa yang berlaku dengan Minswap?

Pada 4 September, Minswap telah melaporkan concurrency atau isu beberapa komputasi secara serentak hingga menyebabkan mereka terpaksa menangguhkan testnet mereka.

Sejak bersiaran di testnet Cardano, Minswap menerima aduan berkaitan dengan masalah penukaran token dan penyediaan liquidity.

Menyedari ramai yang menyalahkan Cardano, Hoskinson menepisnya dan menjelaskan sentimen negatif ini didorong oleh golongan yang FUD.

Sebenarnya, kejadian ini membuktikan lagi risiko kesan perdagangan di DEX ketika fasa testnet. DEX Cardano, SundaeSwap Labs juga memberi jaminan ini sekadar isu sementara memandangkan ianya normal untuk ekosistem baru.

Dijangka Minswap akan kembali beroperasi dalam beberapa minggu lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat