Amerika Desak PBB Campur Tangan Gencatan Senjata Di Rafah

201

Ini merupakan desakan kali kedua oleh Amerika Syarikat (AS) sejak 7 Oktober bagi mencadangkan resolusi Majlis Keselamatan mengenai Gaza. Rusia dan China telah menggunakan kuasa veto pertamanya pada penghujung Oktober lalu.

Walaupun AS bersedia untuk melindungi Israel dengan kuasa vetonya nanti, Pengarah PBB Kumpulan Krisis Antarabangsa Richard Gowan yakin negara Zionis itu akan bertimbang rasa dengan keputusan yang dirangka oleh Washington.

Katanya lagi, teks yang dibentangkan oleh AS secara jelasnya akan memberi tanda amaran buat Netanyahu atas tindakannya dalam menghimpit rakyat Palestin di Rafah. Ia merupakan isyarat yang paling tegas pernah dihantar oleh AS ke PBB setakat ini.

Amaran ini menggugat kedudukan Israel supaya mereka tidak boleh bergantung sepenuhnya pada hubungan diplomatik dengan AS selama-lamanya.

Pegawai Kanan Pentadbiran AS II berkata dalam draf Amerika Syarikat tidak mencadangkan apa-apa keputusan dinamik dari mana-mana hubungan tertentu sama ada Israel atau mana-mana rakan kongsi yang lain.

Draf teks AS itu mengecam tindakan beberapa menteri kerajaan Israel yang mencadang untuk bangsa Yahudi meneroka kawasan Gaza dan mereka akan menolak sebarang percubaan perubahan geografi peta di wilayah Gaza yang akan melanggar undang-undang antarabangsa.

Sepanjang konflik, pihak berkuasa kesihatan Gaza mengumumkan seramai 29,000 rakyat Palestin terbunuh dengan beribu-ribu lagi mayat dikhuatiri hilang di dalam runtuhan.

Pada Disember lepas, lebih tiga perempat daripada 193 anggota Perhimpunan Agung PBB mengundi untuk menuntut gencatan senjata kemanusiaan di Gaza dengan segera.

Resolusi Perhimpunan Agung tidak memutuskan keputusan rasmi tetapi keputusan mereka lebih terarah kepada masalah politik dan situasi global secara menyeluruh.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat