Amerika Dibimbangi Berhadapan Kemelesetan Ekonomi – Data PMI A.S Mengecewakan!

604

Pertumbuhan pembuatan semakin perlahan apabila sekatan Covid-19 China dan konflik peperangan Rusia ke atas Ukraine mengganggu rantaian bekalan, manakala risiko kemelesetan yang semakin meningkat di Amerika Syarikat menimbulkan ancaman baharu kepada ekonomi global.

Harga yang melonjak naik di zon Eropah telah mengheret permintaan untuk barangan perkilangan jatuh pada bulan Jun pada kadar terpantas sejak Mei 2020 apabila penularan Covid-19 sedang berlaku. Ditambah pula dengan Indeks Pengurus Pembelian (PMI) kilang utama S&P Global jatuh kepada hampir dua tahun terendah pada 52.0 daripada 54.6.

Tinjauan Reuters malah meramalkan penurunan lebih sederhana kepada 53.9 dan indeks itu menghampiri paras 50 yang memisahkan pertumbuhan daripada penguncupan.

Menurut Jack Allen-Reynolds di Capital Economics, “Tinjauan PMI zon Eropah menunjukkan kelembapan selanjutnya dalam sektor perkhidmatan, manakala pengeluaran dalam sektor pembuatan kini nampaknya jatuh secara langsung,”.

Terdapat kira-kira satu daripada tiga untuk berlakunya kemelestan dalam zon Eropah itu dalam 12 bulan berdasarkan para pakar ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Jerome Powell, pengerusi Rizab Persekutuan, berkata pada hari Rabu bank pusat tidak cuba mendorong kemesetan di Amerika Syarikat dalam rangka untuk menghentikan inflasi namun komited sepenuhnya untuk mengawal harga. Inflasi terus berjalan sekurang-kurangnya tiga kali lebih tinggi daripada paras sasaran Fed sebanyak 2% dan ia dijangka menaikkan satu lagi kenaikan kadar faedah 75 mata asas pada bulan hadapan.

Firma pelaburan A.S. PIMCO memberi amaran pada hari Rabu bahawa tindakan bank pusat mengetatkan dasar monetari dalam melawan inflasi yang tinggi secara berterusan dapat meningkatkan risiko kemelesetan.

“Tinjauan makroekonomi global telah merosot secara ketara sejak akhir 2021,” kata Fitch Ratings, yang mengurangkan unjuran pertumbuhan global tahun ini kepada 2.9% pada bulan Jun berbanding 3.5% pada Mac.

Dalam masa yang sama, jualan runcit AS tiba-tiba jatuh pada bulan Mei dan jualan rumah sedia ada merosot ke paras terendah dalam dua tahun, petanda inflasi yang tinggi dan peningkatan kos pinjaman mula menjejaskan permintaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat