Analisis GOLD – Harga Emas Kekal Di Bawah $1,800 Buat Pelabur Gusar

1,064

Pelabur emas menarik nafas lega apabila dagangan pada penghujung minggu lalu menyaksikan emas terselamat daripada mengalami penurunan nilai lebih parah selepas laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) diberikan tumpuan.

Jangkaan untuk melihat laporan yang positif meleset apabila pertambahan pekerjaan di AS pada Disember lebih rendah berbanding jangkaan peningkatan.

Faktor yang mendorong penyusutan bagi nilai US dolar memberi ruang untuk harga emas kembali melonjak semula pada minggu ini.

Pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar melihatkan harga pada mulanya membuat penurunan awal sekitar 1783.00 susulan reaksi terhadap terbitan laporan NFP.

Harga kemudiannya meningkat sehingga hampir semula menyentuh paras penting 1800.00 sebelum mendatar perlahan di bawahnya ke penghujung sesi.

Harga mengalami kesukaran untuk menembusi paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam sehingga dagangan bersambung pada pembukaan sesi Asia pagi ini.

Sesi Eropah melihatkan harga sedikit melepasi halangan MA50 yang berkemungkinan menjadi isyarat awal untuk corak kenaikan harga emas semula.

Sekiranya harga berjaya melepasi rintangan 1800.00, zon-zon rintangan tumpuan sebelum ini sekitar 1815.00 serta zon rintangan 1830.00 bakal beri reaksi menarik pada kenaikan harga.

Sementara untuk jangkaan penurunan harga jika diteruskan bakal melepasi zon sokongan pada 1785.00 selepas beberapa minggu zon tersebut berjaya menghalang kejatuhan lebih rendah.

Penurunan yang diteruskan bakal menuju zon support pada 1760.00 untuk mencatatkan paras terendah terbaru 4 minggu.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat