Anda Pernah Bayangkan Untuk Mengisi Campuran Minyak Sawit Kedalam Tangki Kereta? Kini ia Bukan Lagi Khayalan!

173

Sektor pengangkutan dan industri akan mula menggunakan minyak B10 dan biodiesel B7 bermula 1 Disember tahun ini setelah diputuskan oleh Putrajaya hari ini.

Menurut theedgemarkets, suatu sumber memberitahu bahawa perkara ini akan dikuatkuasakan bermula di Johor pada 1 Disember ini, dan minyak campuran B7 untuk beberapa negeri pada hari yang sama.

Kementerian Perusahaan dan Industri Malaysia berkata sepatutnya mereka melancarkan program tersebut pada Jun tahun ini namun, telah menangguhkan hasrat tersebut. Hal ini kerana, kerajaan mempertimbangkan permintaan Institut Automotif Malaysia berikutan data yang tidak mencukupi. Badan itu juga memberitahu sebelum ini bahawa B10 biodiesel tidak mematuhi spesifikasi oleh sesetengah pengeluar semua kereta bagi program, Kenderaan Cekap Tenaga Malaysia.

Sebenarnya, tujuan utama perkara ini dilakukan bagi mengurangkan kebergantungan negara kepada diesel petroleum.

B10 merupakan campuran biodiesel yang terdiri daripada 10% ester metil sawit, dan 90% diesel petroleum. B7 pula merupakan campuran 7% ester metil sawit, dan 93% diesel petroleum.

Penguatkuasaan perkara ini boleh meningkatkan permintaan minyak sawit yang digunakan sebagai salah satu komponen dalam biodiesel.

MPIC juga dilaporkan berkata bahawa penguatkuasaan penuh terhadap perkara ini akan menggalakkan permintaan minyak sawit kepada kira-kira 750,000 tan setahun.

 

Anda Bakal Terpegun Melihat Bangunan Unik Milik Instagram Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat