Apa Itu Dana Dagangan Bursa (ETF)?

337

Dana Dagangan Bursa (ETF) merupakan sekuriti yang menjejaki indeks, komoditi, sektor atau sekumpulan aset seperti pelaburan terbuka tetapi didagangkan dalam bursa seperti saham.

Memandangkan ETF dijual beli dalam pasaran seperti saham, ETF diberikan harga serta didagangkan sepanjang hari. Oleh itu, ETF menggabungkan ciri-ciri dana terbuka dan saham.

ETF mempunyai beberapa kelebihan antaranya mempunyai yuran pengurusan rendah serta tiada yuran awal. Selain itu, pelabur boleh menebus unit dengan mudah dan mendapatkan tunai menjelang hari ketiga pasaran selepas tarikh dagangan.

Pelabur turut tahu apa yang dibeli kerana sekuriti pendasar didedahkan dan harga boleh didapati pada waktu sebenar sepanjang hari dagangan.

Anda juga boleh dalam melabur dalam pelaburan sekuriti yang anda inginkan dengan hanya modal yang kecil. Tidak seperti Tabung Unit Amanah, ETF tiada jumlah pelaburan minimum manakala kebanyakan dana unit amanah memerlukan pelaburan awal minimum sebanyak RM1,000.

Seperti dagangan saham, anda perlu mempunyai akaun Sistem Pendepositan Pusat (CDS) dan akaun dagangan yang diuruskan oleh seorang broker. Anda boleh menjual atau membeli ETF menerusi broker, remisier dan melalui dagangan dalam talian pada sesi dagangan.

Bagaimana harga pasaran sesuatu ETF ditentukan? Terdapat dua jenis harga bagi sesuatu ETF. Harga dagangan adalah harga bidaan dan pertanyaan yang terpapar pada skrin dagangan. Harga dagangan ETF ditentukan oleh permintaan dan penawaran dalam pasaran.

Satu lagi jenis harga pasaran ETF adalah Nilai Aset Bersih (NAV). NAV sesuatu ETF adalah jumlah asetnya selepas ditolak liabiliti. Kebiasaannya, NAV ETF dikira oleh pengurus dana ETF.

Kebanyakan ETF mempunyai Penentu Pasaran Terlantik untuk memberikan harga bidaan bagi memastikan pelabur boleh masuk dan keluar daripada pasaran sepanjang hari.

Terdapat dua jenis pulangan dalam ETF. Pertama adalah pendapatan modal. Pelabur boleh berdagang ETF seperti saham dengan membelinya pada harga yang rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi untuk mendapatkan keuntungan.

Kedua adalah dividen. Kebanyakan ETF membayar dividen kepada pemegang dana mereka sama ada setiap setengah tahun atau setiap tahun. Pengurus dana biasanya menerima dividen daripada sekuriti yang termasuk dalam kumpulan ETF.

Dividen selalunya diagihkan kepada pemegang unit ETF selepas ditolak yuran pengurusan.

ETF juga mempunyai risiko, sama seperti pelaburan saham, tertakluk kepada turun naik pasaran. Prestasi ETF turut mungkin terkesan secara langsung oleh prestasi saham atau bon komponennya.

Semenjak ETF menjadi semakin popular dalam kalangan para pelabur, banyak dana baharu telah diwujudkan sehingga menyebabkan jumlah dagangan sesuatu ETF menjadi rendah. Hasilnya, boleh menyebabkan para pelabur tidak dapat membeli dan menjual saham ETF bernilai rendah dengan mudah.

Sesetengah ETF bergantung kepada model portfolio yang tidak diuji dalam keadaan pasaran yang berbeza dan dapat menyebabkan aliran masuk serta aliran keluar yang luar biasa daripada dana, yang memberi kesan negatif terhadap kestabilan pasaran.

Sumber: Bursa Malaysia

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat