Apa Itu Matawang Kripto Terra (LUNA)?

2,559

Terra (LUNA) merupakan koin yang berada di kedudukan ke-16, berdasarkan CoinMarketCap ketika artikel ini ditulis. Walaupun dilihat agak tenggelam berbanding matawang kripto yang lain, Terra (LUNA) memiliki komuniti yang agak besar kerana potensinya untuk jangka masa panjang.

Latar belakang Terra (LUNA)

  • Sebuah projek blockchain yang dibangunkan oleh Terraform Labs pada 2018.
  • Pengasasnya Daniel Shin dan Do Kwon. Shin kini menguruskan perkhimatan pembayaran dalam talian, CHAI. Kwon pula merupakan saintis komputer yang pernah berkhidmat dengan Apple dan Microsoft.
  • Memainkan peranan dalam mengukuhkan matawang kripto atau aplikasi kewangan yang baru dilancarkan.
  • Terra: Atau TerraUSD (UST), sebuah algoritma stablecoin dan desentralisasi yang dicipta bertujuan untuk mengurangkan kesan ketidakstabilan token natif akibat matawang kripto lain seperti Bitcoin (BTC). Dilancarkan pada 2020.
  • Selain UST, Terra juga memiliki stablecoins lain yang bersandarkan kepada won Korea Selatan (TerraKRW), tugrik Mognolia (TerraMNT), TerraCNY, TerraJPY, TerraGBP, dan lain-lain.
  • Luna: koin utiliti yang memiliki dua fungsi: 1/ Melindungi Terra daripada volatility 2/ Tawarkan ganjaran kepada stakeholders. Dilancarkan pada 2019.

Keunikan TerraUSD (UST) berbanding stablecoins yang lain

Dalam artikel asas stablecoins oleh Intraday, ada menunjukkan perbezaan tiga jenis stablecoins dan Terra memenuhi ciri yang ketiga iaitu, algoritma stablecoin (algorithmic stablecoin).  

Jika Tether (USDT) sinonim sebagai stablecoin yang disokong fiat atau off-chain collateralized stablecoin, koin Terra pula berbeza kerana ia disokong oleh token LUNA.

Ringkasnya begini; jika harga UST meningkat melebihi $1, algoritma akan mengguna LUNA untuk melombong lebih banyak UST untuk mengurangkan harganya. Tetapi, jika harganya menyusut maka ia akan menukarkan UST untuk LUNA kembalikan harganya yang terdahulu.

Penerimaan Terra (LUNA)

Mungkin Terra (LUNA) tidak popular di Malaysia dan negara-negara lain tetapi penerimaan aset ini di Korea Selatan sangat memberangsangkan. Salah satu penyumbang popularitinya ialah CHAI yang dibangunkan di blockchain Terra.

Rata-rata gemar menggunakan aplikasi ini untuk membuat pembelian pelbagai jenis barangan termasuklah tiket wayang menggunakan matawang kripto Terra.

Penggunaan Terra juga semakin meluas apabila CHAI mengumumkan kerjasama dengan prosesor pembayaran terbesar Korea, BC Card, rangkaian serbaneka terbesar Korea, CU, perkhidmatan hospitaliti terbesar Korea, Yanojla, dan pusat beli-belah terbesar Korea, Shinsegae Duty-Free.

Lebih menarik, dengan ciri-ciri yang tersedia pada koin Terra iaitu mudah ditukar dan misi untuk mempopularkan ekosistem pembayaran kripto, tidak mustahil jika USDT dan USDC suatu hari nanti menjadi tidak relevan.

Malah, ia juga akan memudahkan sistem pembayaran yang kompleks termasuk rangkaian kad kredit, bank dan payment gateways. Ekosistem yang telus ini juga mampu menarik perhatian bank-bank di Korea untuk menerima Terra sebagai sebahagian daripada struktur kewangan mereka.

Jika pelabur kripto berminat untuk mendapatkan Terra (LUNA), adalah lebih baik DYOR untuk lebih mendalami latar belakangnya demi gambaran masa depan kripto ini. Anda boleh dapatkan di platform Binance, KuCoin, Huobi, dan Bitfinex.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat