Apa Itu Smart Contract (Kontrak Pintar)?

2,335

Smart contracts atau kontrak pintar boleh dianggap satu ciri terpenting bagi sesebuah rangkaian blockchain untuk kekal relevan.

Walaupun protokol rangkaian Bitcoin menyokong smart contract, namun ianya mula diketengahkan dan dipopularkan oleh pengasas Ethereum, Vitalik Buterin melalui pengenalan beberapa projek kripto seperti aplikasi kewangan desentralisasi (DeFi) di rangkaian Ethereum.

Cardano juga bakal melancarkan kontrak pintar pada 12 September 2021 dan bakal menjadi pesaing kepada Ethereum!

Kontrak pintar diperkenalkan oleh Nick Szabo, seorang cryptographer pada 1994.

Szabo menyifatkan kontrak pintar sebagai alat yang mengemaskan dan melindungi rangkaian komputer melalui penyatuan protokol dengan interface pengguna.

Bagaimanapun di dalam sektor kripto, kontrak pintar mudah difahami sebagai sebuah aplikasi atau program yang beroperasi secara automatik jika syarat-syarat yang ditetapkan telah dipenuhi.

Mungkin lebih difahami dengan pembayaran tiket parking di mesin, tanpa perlu ke kaunter:

Tiket parking anda dimasukkan ke dalam mesin. Sejumlah wang perlu dibayar. Anda masukkan wang tersebut dan tiket yang telah diimbas itu membolehkan anda untuk keluar dari kawasan parking.

Sekarang bayangkan pula pemprosesan tersebut dikodkan kepada nombor dan aksara yang kompleks, dan tersimpan di dalam blockchain.

Mudah kan? Disebabkan itulah ia dikenali sebagai kontrak pintar kerana memiliki persamaan seperti kontrak dalam dunia sebenar cuma didigitalkan sahaja.

Konklusinya, kontrak pintar terbukti menjimatkan masa dengan pengesahan yang laju malah turut dapat menjalankan operasinya secara tepat.

Memandangkan ia tidak melibatkan pihak ketiga yang boleh memanipulasi, maka boleh dikatakan kontrak pintar sangat telus dan boleh dipercayai.

Transaksi dan aktiviti yang berkaitan juga lebih selamat dari sebagai penggodaman memandangkan segala rekod di blockchain dalam mod penyulitan (encryption).

Kontrak pintar sering berkembang dengan penambahbaikan dari semasa ke semasa. Ia terbukti boleh digunakan dalam pelbagai bidang sama ada pengurusan, kesihatan, hartanah, kewangan termasuk dalam sistem pengundian kerajaan negara dan rantaian bekalan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat