Apa Itu Stellar Lumens (XLM)?

2,362

Baru-baru ini, komuniti Stellar positif dengan kenyataan presiden Bank Pusat Eropah (ECB), Christine Lagarde berkait rapat dengan blockchain itu ketika mereka dalam pertimbangan penerbitan matawang euro digital atau secara umumnya dikenali sebagai matawang digital bank pusat (CBDC).

Apa itu Stellar (XLM)?

Dilancarkan pada 2014 oleh pengasas bersama Ripple, Jed McCaleb dengan kerjasama bekas peguam, Joyce Kim, Stellar adalah lejar dan pangkalan data berasaskan blockchain diedarkan (distributed blockchain) yang memudahkan pemindahan nilai aset-lintas (cross-assets) dan pembayaran.

Stellar berfungsi sama seperti PayPal tetapi ekosistem pengedaran dan matawang natifnya menjadikan transaksi cross-asset dan rentas sempadan lebih mudah dan cepat pada kos yang berpatutan.

Matawangnya dikenali sebagai Lumens (XLM) dan Stellar tidak hanya menyokong XLM tetapi juga menerima aset token yang lain, sama seperti Ethereum.

Sangat sinonim sebagai cerminan Ripple (XRP) kerana ia pada awalnya dibangunkan berasaskan model dan protokol Ripple. Maka, Stellar bukan sahaja menyokong pertukaran antara matawang fiat dan antara matawang kripto, malah juga berpusat (centralized) dan berupaya melakukan transaksi rentas platform termasuk transaksi mikro.

Selain itu, Stellar juga memiliki:

  • Kadar kos transaksi bagi Lumens adalah rendah – bermula sekitar 0.00001 lumens.
  • Transaksi yang lebih pantas, menandingi Ripple.
  • Selamat, dilindungi dengan Protokol Konsensus Stellar bagi memastikan keselamatan rangkaian menerusi rangkaian tidak berpusat (decentralized)

Tidak dinafikan Stellar dan matawangnya bersaing dengan lambakan kripto yang lain. Namun, kedua-duanya sangat bersaing kuat dengan Ethereum dan Ripple kerana merupakan rakan digital untuk perbankan dan perniagaan.

Ketika penulisan, XLM didagangkan pada $0.53, melonjak lebih 16% dalam 24 jam. Manakala nilai pasarannya berada pada nilai lebih $12 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat