Apa Sudah Berlaku Pada BTC? Harapan Impak Halving Tidak Kunjung Tiba

843

Penganalisis pasaran terkini mengeluarkan pandangan bercampur mengenai pasaran harga Bitcoin (BTC). Ali Martinez, seorang penganaisis kripto popular, menyuarakan amaran berhati-hati selepas beliau mengamati isyarat jualan pada carta harga Bitcoin. Selain itu, beliau mengisyaratkan kemungkinan bakal berlaku pembetulan harga untuk BTC.

Dalam ciapan terbaru di X, Martinez menekankan kemunculan isyarat jualan pada carta 12 jam, berdasarkan penunjuk Sequential TD. Selanjutnya, beliau menegaskan kepentingan agar para ‘trader’ berhati-hati. Dalam masa yang sama menekankan kepentingan kemampuan Bitcoin untuk mengekalkan paras sokongan di atas paras $65,500. Ini bermakna jika BTC menembusi di paras bawah ini, satu pembetulan besar mungkin berlaku.

Bertentangan dengan amatan Martinez, Willy Woo, seorang penganalisis yang berpengalaman, menawarkan pandangan lebih optimis mengenai harga Bitcoin. Woo menunjukkan satu faktor data sejarah dalam kadar inflasi monetari Bitcoin, yang kini telah merosot di bawah emas. Selain itu, penganalisis tersebut berspekulasi mengenai potensi bagi modal pasaran Bitcoin untuk melampaui emas, seiring dengan tesis stok-ke-aliran.

Walau bagaimanapun, Woo meredakan pandangannya yang bullish dengan mengakui lewat masa dalaman dalam kurva penerimaan Bitcoin. Penganalisis itu menyebut faktor-faktor seperti infrastruktur penyimpanan, kejelasan peraturan, dan penerimaan institusi sebagai penentu penting penilaian jangka panjang Bitcoin.

Menambah kepada naratif dinamik sekitar tindakan harga Bitcoin, kebangkitan semula aliran masuk ETF baru-baru ini telah menarik perhatian pemerhati pasaran. Berikuatn acara Halving pada 19 April, yang secara berkesan mengurangkan pengeluaran harian Bitcoin baru kepada 450 BTC

ETF Bitcoin telah muncul sebagai pembeli yang ketara di pasaran apabila mereka mengekalkan lebih banyak Bitcoin daripada pengeluaran penambangan harian. Trend ini mencapai puncaknya dalam tiga hari berturut-turut di mana ETF memperoleh lebih 100% daripada jumlah BTC yang ditambang selepas Halving. Selanjutnya, sejak Jumaat lalu, pembelian bersih ETF Bitcoin berjumlah 2,177 BTC, lebih mempercepatkan kejutan bekalan di pasaran.

Mengeni aliran keluar dari Trust Bitcoin Grayscale (GBTC), pembelian itu membentuk jumlah yang besar sebanyak 4,468 BTC. Permintaan institusi ini mempunyai potensi untuk merangsang kenaikan harga Bitcoin dalam masa yang terdekat. Oleh itu, penurunan harga yang bakal berlaku dapat diredakan.

Harga Bitcoin telah melonjak di atas $67,000 baru-baru ini namun gagal mengekalkan momentum. Pada waktu tekanan, harga BTC menunjukkan kenaikan sebanyak 0.63% dan diniagakan pada $66,069.01 dengan modal pasaran sebesar $1.31 trilion pada hari Rabu. Walau bagaimanapun, jumlah perdagangan 24 jam merosot sebanyak 4.21% kepada $23.85 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat