Apa Sudah Jadi Pada US Dolar – Pasaran Tidak Beri Reaksi Pada Penularan Jangkitan Covid-19?

1,082

Pergerakan raja matawang US dolar terus dikekang dalam pembukaan sesi pasaran Amerika Syarikat dengan didagangkan pada paras terendah 5 hari berikutan pasaran kurang terkesan dengan penularan varian delta Covid-19. Disisi yang lain, matawang yang berisiko terus mengukuh berikutan kenaikan harga komoditi.

Selera risiko di pasaran global bertambah kuat setelah Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS (FDA) yang memberi kelulusan penuh pada vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech sebagai langkah yang dapat mempercepatkan inokulasi di A.S. Dalam masa yang sama, lonjakan dalam sektor teknologi China juga menyumbang kepada sentimen.

Peningkatan jangkitan Covid-19 yang disebabkan oleh varian Delta yang menular telah memicu kebimbangan mengenai pemulihan dari krisis kesihatan global. Walaubagaimanapun, pasaran tidak memberi reaksi ketara pada minggu ini, dengan penganalisis menyatakan kecairan matawang dan aset yang tipis sebagai faktor yang mendorong perubahan selera risiko.

Menurut ketua strategi FX, Kit Juckes berpendapat bahawa pasaran berada dalam keadaan yang belum tercetusnya kebimbangan terhadap penularan Covid-19.

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang utama didagangkan susut pada paras dagangan 92.948. Matawang Euro mengukuh sebanyak 0.06% berbanding US dolar dan didagangkan pada paras dagangan 1.1743.

Perhatian pasaran tertumpu pada persidangan Jackson Hole pada hari Jumaat, di mana pemain pasaran mengharapkan pengerusi the Fed, Jerome Powell memberi petunjuk mengenai rangsangan monetari.

“Ketidakpastian mengenai penyebaran varian Delta dan bagaimana pihak berkuasa tempatan akan bertindak balas telah menimbulkan sentimen ‘jangka pendek’ di pasaran FX,” lanjut penganalisis.

Disisi lain matawang komoditi seperti AUD dan NZD masing-masing catat pengukuhan berbanding US dolar. Harga komoditi yang lebih kukuh juga membantu dolar Australia dan New Zealand pada awal sesi pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat