Apa Yang Berlaku? Inflasi Kembali Hangat Di Amerika Pada Ogos!

872

Inflasi mencatatkan kenaikan bulanan terbesarnya pada tahun ini pada bulan Ogos kerana pengguna berdepan harga yang lebih tinggi untuk sektor tenaga dan pelbagai barangan lain.

Indeks harga pengguna, yang mengukur kos merentas pelbagai jenis barangan dan perkhidmatan, meningkat 0.6% untuk bulan itu, dan meningkat 3.7% daripada setahun yang lalu. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones menjangkakan kenaikan masing-masing sebanyak 0.6% dan 3.6%.

Walau bagaimanapun, tidak termasuk makanan dan tenaga yang tidak menentu, CPI teras masing-masing meningkat 0.3% dan 4.3%, berbanding anggaran 0.2% dan 4.3%. Pegawai Rizab Persekutuan lebih menumpukan pada teras kerana ia memberikan petunjuk yang lebih baik tentang arah tuju inflasi dalam jangka panjang.

Harga tenaga menyumbang paling besar dalam kenaikan kali ini dengan meningkat 5.6%, peningkatan yang termasuk lonjakan 10.6% dalam petrol. Harga makanan meningkat 0.2% manakala kos perlindungan, yang membentuk kira-kira satu pertiga daripada wajaran IHP, meningkat 0.3%.

Pasaran niaga hadapan saham pada mulanya jatuh berikutan laporan itu kemudian melantun semula buat ketika ini. Hasil perbendaharaan adalah lebih tinggi secara keseluruhan.

Lonjakan dalam inflasi telah mencecah gaji pekerja. Purata pendapatan setiap jam sebenar merosot 0.5% untuk bulan itu, walaupun ia masih meningkat 0.5% daripada setahun yang lalu, kata Jabatan Buruh dalam siaran berasingan.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut kepada paras dagangan 104.294 selepas laporan CPI dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat