Apa Yang Berlaku? Saham GameStop Jatuh Melebihi 20% Dalam Sekelip Mata!

426

Dalam pemfailan peraturan baru, syarikat peruncit permainan video itu menyatakan bahawa ia akan menjual sehingga 45 juta saham biasa kelas A dalam tawaran di pasaran terbuka. Penjualan ini berlaku selepas saham GameStop melonjak awal minggu ini dalam kebangkitan singkat perdagangan saham meme.

Sementara itu, dalam satu kenyataan berasingan, GameStop berkata ia kini menjangkakan jualan suku pertama bersih dalam lingkungan $872 juta hingga $892 juta, turun daripada $1.237 bilion pada suku yang sama tahun lalu. Dua penganalisis yang ditinjau oleh FactSet menjangkakan hasil suku pertama sekitar $1 bilion.

Kerugian bersih suku pertama GameStop dijangka antara $27 juta hingga $37 juta, lebih rendah daripada kerugian bersih $50.5 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya. Syarikat kedai fizikal ini telah menghadapi persaingan daripada pesaing berasaskan e-dagang. Pada akhir Mac, GameStop mengumumkan pengurangan kerja yang tidak dinyatakan untuk mengurangkan kos.

Kenaikan saham GameStop minggu ini nampaknya dipacu sebahagiannya oleh ciapan di X daripada akaun yang lama tidak aktif milik Roaring Kitty, atau Keith Gill, salah satu tokoh utama dalam mania saham meme pada tahun 2021. Saham GameStop mencapai paras tertinggi $64.83 setiap saham pada hari Selasa, naik lebih daripada 200% daripada penutupan Jumaat lalu.

Waima begitu kenaikan itu kembali terbantut dalam minggu ini, dengan saham GameStop jatuh mendadak pada hari Rabu dan Khamis. Saham ditutup pada Khamis pada harga $27.67, turun lebih daripada 50% daripada paras tertinggi minggu itu. Aliran masuk pedagang runcit bersih jauh lebih kecil daripada jumlah yang dilihat semasa keterujaan perdagangan tiga tahun lalu.

Michael Pachter, seorang penganalisis Wedbush, berkata GameStop tidak berada dalam posisi untuk mencatatkan keuntungan.

“Mereka menjana $6 juta tahun lalu,” kata Pachter. “Kami menjangkakan mereka akan kehilangan $100 juta setahun ke hadapan.  Pachter memberikan penarafan kurang baik pada GameStop. dan sasaran harga $5.60.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat