Apa Yang Berlaku? Tiba-Tiba Kuwait Melaksanakan Larangan Penuh Terhadap Kripto

627

Kuwait adalah negara terbaru yang melarang hampir semua transaksi menggunakan kripto seperti Bitcoin. Pihak Berkuasa Pasaran Modal (CMA), pengawal selia kewangan teratas Kuwait, mengeluarkan surat pekeliling tentang pengawasan dan pengeluaran aset kripto di negara itu pada 18 Julai.

Kementerian Perdagangan dan Perindustrian, Bank Pusat Kuwait, CMA, dan Unit Pengawalseliaan Insurans bersama-sama mengeluarkan surat pekeliling untuk mengendalikan penggunaan dan pengiktirafan aset maya di Kuwait.

Komitmen untuk “larangan mutlak” terhadap kes penggunaan dan operasi kripto yang penting adalah termasuk pembayaran, pelaburan, dan penambangan, disahkan semula oleh CMA dalam surat pekeliling tersebut.

Regulator Kuwait juga melarang transaksi yang melibatkan penggunaan kripto sebagai instrumen atau kaedah pembayaran. Surat pekeliling ini melarang penggunaan aset kripto sebagai bentuk pelaburan, yang merupakan komponen penting dalam penggunaan mereka. Pihak berkuasa menekankan bahaya bekerjasama dengan aset kripto dan menarik perhatian kepada kekurangan legitimasi dan sokongan dari pihak kerajaan.

Regulator menyatakan bahawa kripto “tidak mempunyai status undang-undang dan tidak dikeluarkan atau disokong”. Menurut CMA, “Ia tidak ditambat dengan apa-apa aset, dan harga aset ini sentiasa dipacu oleh spekulasi yang menyebabkan penurunan tajam.”

Pihak berkuasa pengawalseliaan menekankan bahawa tiada lesen perniagaan dikeluarkan di Kuwait untuk menyediakan perkhidmatan aset kripto, dan mereka dengan tegas melarang penerbitan lesen tersebut kepada individu atau syarikat. Surat pekeliling ini juga melarang semua operasi perlombongan kripto domestik.

Undang-undang baru Kuwait, menurut regulator, adalah selaras dengan usaha negara tersebut untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan kegiatan kumpulan militan. Pengerusi bank pusat Kuwait, Basel Al Haroon, baru-baru ini berbincang dengan wakil dari The Banker tentang penyelidikan berterusan ke dalam mata wang digital bank pusat (CBDC) dan potensi pelaksanaan penyelesaian blockchain EKYC.

Sebagai respons terhadap minat yang meningkat dalam aset kripto seperti Bitcoin, Ethereum, dan Dogecoin, pihak berkuasa pengawalseliaan tempatan telah melancarkan kempen kesedaran awam. Ia bertujuan untuk mendidik orang awam tentang risiko potensial yang berkaitan dengan sifat yang sangat bergejolak aset-aset ini dan kekurangan pengawasan atau pengawalseliaan dalam Kuwait.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat