Apakah Hala Tuju Yang Sebenar Bagi USD/JPY? Ini ‘Hint’ Untuk Pelabur

310

Matawang USD kembali bergerak lemah berbanding matawang Yen pada awal minggu ini bagi memulakan dagangan November setelah pengukuhan raja matawang itu gagal untuk dikekalkan seperti yang dipaparkan pada penghujung minggu lalu.

Menurut minit mesyuarat Bank of Japan (BOJ), ekonomi Jepun nampaknya berkemungkinan bertambah baik berikutan impak kepada kesan pandemik Covid-19 di negara matahari terbit itu semakin reda.

Susulan itu juga ia telah membuatkan indeks Yen kembali mempamerkan kebangkitan selepas pergerakan sentiasa kekal bergerak di paras terendah yang dicatatkan sejak April 2017.

Meninjau kepada carta harga pasangan matawang USD/JPY, pergerakan harga tampaknya kembali membuat terjunan kritikal setelah pamer kenaikan pada minggu lalu sehingga ke sesi Eropah semalam (Isnin).

Tampaknya zon rintangan pada 114.460 masih menjadi zon paling ‘kebal’ untuk dilepasi dan sering kali mengekang lonjakan harga walaupun sudah diuji beberapa kali sejak dagangan Oktober.

Penurunan menghampiri 100 pips tersebut juga dilihat masih kekal dengan corak pergerakan mendatar dan sekali lagi telah menembusi paras rintangan 114.000 serta paras halangan Moving Average 50 (MA50).

Pelabur dijangka akan memerhatikan kepada zon sokongan sekitar 113.400 yang mana zon berkenaan sering kali menyokong lonjakan harga sebelum jangkaan akan menyusut dengan parah lagi.

Terjunan yang lebih rendah akan melihat harga kembali cecah ke zon sokongan selanjutya pada 113.000 serta bakal menunjukkan isyarat awal untuk harga membuat perubahan trend bearish.

Namun jika pergerakan harga mendapat sokongan semula daripada zon sokongan tersebut, harga berkemungkinan bakal sekali lagi menuju ke zon SBR (support become resistance) 114.000.

Manakala zon rintangan 114.460 kekal menjadi zon utama yang akan menjadi tumpuan untuk dicapai sebelum harga berupaya untuk terus mencatat paras tertinggi yang terbaharu hampir 4 tahun.

Lihat gambar carta harga pasangan matawang USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat