ApeCoin (APE) Mahu Tinggalkan Ethereum? Flow Dan Avalanche Sudi Jadi Ganti!

727

Yuga Labs dan komuniti ApeCoin DAO sedang mempertimbangkan untuk memindahkan ApeCoin (APE) dari Ethereum ke rangkaian lain.

Eh, apa dah jadi?

 • Pada awal Mei, Yuga Labs telah melancarkan jualan tanah di metaverse, Otherside.
 • Jualan tersebut mendapat perhatian yang luar biasa sehingga memaksa pelabur membelanjakan lebih $100 juta sebagai kos transaksi susulan daripada lonjakan aktiviti di Ethereum.
 • Kos tersebut menjadikan gas termahal dalam sejarah Ethereum.
 • Sebenarnya rancangan peralihan rangkaian bukanlah topik serius dibincangkan tetapi kesesakan Ethereum yang berpunca daripada penghasilan (mint) OtherDeed dan rancangan penubuhan rangkaian tersendiri menjadikan isu ini menjadi fokus utama.
  • OtherDeed
   • NFT yang memainkan peranan sebagai ‘kunci’ kepada pemilikan tanah di Otherside
   • Jumlahnya terhad sebanyak 55,000 OtherDeed
   • Pada 2 Mei, bukti pemilikan tanah di Otherside ini dijual secara langsung oleh Yuga Labs bermula sekitar 305 APE (nilai semasa: $2,588.32 // RM11,376.14)
   • Otherdeed telah mencatatkan peningkatan harga dengan rekod semasa bernilai 3.15 ETH ($6,413 // RM28,184.67)
 • Susulan daripada khabar ini, Avalanche dan Flow menawarkan tempat untuk Yuga Labs dengan menyifatkan mereka masing-masing jauh lebih baik menyokong ekosistem NFT besar seperti yang Yuga pasarkan.

Adakah Flow dan Avalanche mampu menjadi penyelesaian isu ini?

Keunikan Avalanche yang ditawarkan untuk mana-mana projek ialah Yuga Labs boleh wujud di subnet sendirinya.

Teknologi ini membolehkan transaksi bagi satu aplikasi diasingkan tanpa menyesakkan keseluruhan rangkaian.

Manakala Flow pula telah membuktikan kemampanan rangkaiannya melalui ratusan ribu transaksi harian untuk NFT NBA Top Shot.

Tidak cukup dengan itu, penubuhan Flow juga sebenarnya bermula dengan insiden kesesakan Ethereum gara-gara CryptoKitties, menjadikan ia sebagai kes penggunaan yang kukuh untuk menarik seluruh ekosistem Bored Ape Yacht Club (BAYC) berlabuh di rangkaian ini.

Apa-apa pun, banyak hal yang perlu dipertimbangkan Yuga. Salah satunya risiko eksploitasi sama seperti yang dihadapi Axie Infinity suatu ketika dulu.

Setakat ini masih belum ada kata putus daripada mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat