AS Ibarat Menambah Luka Buat Pasaran Ini!

65

Minyak mentah melonjak pada Selasa selepas usaha OPEC dalam mengurangkan bekalan terus menyokong pasaran. Namun begitu, peningkatan pengeluaran di tempat lain menyebabkan harga meningkat dalam julat yang sempit.

Brent mentah yang merupakan penanda aras antarabangsa kali terakhir dinilai melonjak 17 sen kepada $55.76 setong.

WTI mentah pula menaik 14 sen dalam sesi ini kepada $53.07 setong.

Sebelum ini harga minyak mentah mengalami kerugian kira-kira 2 peratus dalam sesi sebelum ini.

Kedua-dua minyak ini kekal dalam julat dagangan $50 bermula awal tahun ini.

Peningkatan jumlah pengeluaran minyak mentah di Amerika Syarikat dikatakan telah melemahkan usaha OPEC di dalam usaha untuk membendung lebihan bahan api global. OPEC termasuk pengeluar utama dari Russia telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 1.8 juta tong sehari pada separuh pertama 2017.

Aktiviti penggerudian dan pengeluar minyak syal di AS telah meningkat sebanyak 8.98 juta tong sehari, melonjak 6.5 peratus sejak pertengahan 2016 kepada tahap tertinggi sejak April tahun lepas.

Menurut laporan ABN, harga lantai pasaran ini ibarat telah dibentuk oleh OPEC manakala harga siling ditetapkan oleh peningkatan inventori minyak di AS.

Walaupun pematuhan perjanjian OPEC telah berada pada kadar 90 peratus, keraguan masih kekal dalam pasaran ini kerana harga mungkin terjun disebabkan luka dari AS.

ABN turut mengatakan bahawa purata unjuran minyak Brent bagi separuh pertama 2017 telah dikurangkan dari $55 kepada $50 setong.

Artikel Ini Ada Jawapan Kenapa Abe Dan Trump Langsung Tidak Berbincang Isu Kewangan!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat