AUDUSD Analisa Fundamental Harian 27 April 2016

49

Aussie Dollar melonjak lebih 65 pips Selasa semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $0.7765 sebelum menutup sekitar paras $0.7745; terkesan daripada kelemahan Dollar AS menjelang pengumuman data RBA minggu ini dan mesyuarat FOMC Feds AS. Peningkatan yang mendadak dalam harga bijih besi telah membantu mengukuhkan Aussie. Walau bagaimanapun kenaikan ini, yang didorong oleh permintaan dari China, dijangka sementara.

Ini boleh menimbulkan keadaan dimana Dollar Australia akan melemahkan dari paras masa kini, dan juga saham-saham berkaitan bijih besi. Disebabkan oleh permintaan yang kukuh dan harga yang tinggi, pertumbuhan kini dijangka datang semula yang akan sudah tentu bermakna peningkatan dalam bekalan. Penganalisis menjangkakan bekalan akan berkembang kepada kadar yang akan mengetuk harga keluli kembali ke bawah di mana ia bermula.

[adrotate group=”6″]

Hanya ada beberapa masa untuk RBA bertahan. Inflasi suku pertama akan dilaporkan pada hari ini dan bacaan yang teruk boleh memaksa RBA untuk bertindak pada minggu yang berikutnya dengan keputusan mesyuarat kadarnya. Memang diakui, pasaran tidak menjangkakan banyak tindakan daripada RBA sehingga sekurang-kurangnya Fed telah membuat keputusan terhadap kenaikan kadar di Amerika Syarikat.

Hari ini Australia bakal melaporkan inflasi yang dijangka merosot dari 0.4% kepada 0.3% dan Amerika Syarikat pula bakal melaporkan stok komersil minyak mentah yang dijangka bertambah sebanyak 1.4 juta tong, berbanding pertambahan sebanyak 2.1 juta tong pada minggu lepas.  Jualan rumah dalam pembinaan juga dijangka turun dari 3.5% kepada 0.3%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat