Axiata Beli 3,000 Menara Telekom Di Filipina Pada Harga RM3.42 Bilion

3,426

‘Pergh, banyak tu matt. Lepas ni pergi Filipina tak perlu risau beli sim kad antarabangsa.’

Anak syarikat tidak langsung Axiata Group Bhd, ISOC edotco Towers Inc (edotco Filipina) membeli sebanyak 2,973 menara telekomunikasi dan segala aset PLDT Group Filipina pada harga RM3.42 bilion.

Perkara ini telah disahkan oleh Axiata yang mempunyai pemilikan 63% terhadap anak syarikat edotco Group Sdn Bhd bahawa semalam ia telah memeterai perjanjian pembelian aset bagi unit Smart Communications Inc (SMART) dan Digitel Mobile Philippines Inc (DMPI) milik PLDT Group.

Sebagai makluman, SMART dan DMPI adalah syarikat integrasi telco terbesar di Filipina milik PLDT Group.

Perniagaan utamanya berpaksikan talian tetap hingga nirwayar (wireless) yang menawarkan rangkaian telekomunikasi luas dan perkhidmatan digital di seluruh gentian optik di semua kawasan di seluruh Filipina.

Dalam penfailan Bursa hari ini, Axiata telah mengesahkan bahawa kini ia memperolehi dan mengusahakan sebanyak 3,100 menara di Filipina, sekaligus menjadikan mereka syarikat menara telekomunikasi bebas terbesar di Filipina.

Menerusi kenyataan media oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) edotco Group, Adlan Tajudin berkata pembelian tersebut menggambarkan pemilikan stategik terbesar edotco kerana ia akan mempelbagaikan dan mengukuhkan platform pan-Asia kumpulan tersebut.

Tambahnya lagi, pemerolehan tersebut juga akan memberi pendedahan kepada pasaran pertumbuhan tinggi yang baru dengan sokongan kerajaan yang kukuh dalam memastikan edotco sentiasa memainkan peranan penting dalam membangunkan infrastruktur ekonomi digital sambil merancakkan pertumbuhan stategi.

Sementara itu, kenyataan rasmi Axiata memaklumkan bahawa pembelian tersebut dibuat menerusi dana janaan dalam dan dana luaran.

Dalam pada itu, saham Axiata naik 6 sen pada RM3.66 dengan sejumlah 534,100 saham bertukar tangan semasa artikel ini ditulis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat