Bank of America: Pengurangan Kadar Faedah Tidak Akan Berlaku Buat Masa Ini!- Apa Maksudnya?”

671

Pengurangan kadar faedah oleh Federal Reserve “tidak menjadi pertimbangan buat masa ini” berdasarkan ulasan terkini daripada penggubal dasar dan minit dari mesyuarat terbaru bank pusat, tulis penganalisis di Bank of America Global Research pada hari Jumaat.

Kenyataan dari penggubal dasar Fed minggu ini mencadangkan bahawa penggubal dasar ingin melihat lebih banyak bukti bahawa inflasi sedang menurun kembali ke sasaran 2% mereka, yang bermaksud mereka tidak tergesa-gesa untuk menurunkan kos pinjaman.

Minit dari mesyuarat bulan Mei Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) yang menetapkan kadar juga menunjukkan bahawa ahli the Fed masih bimbang terhadap tekanan inflasi yang berterusan, dengan beberapa ahli malah menyatakan “kesediaan untuk mengetatkan dasar lebih lanjut” jika risiko kenaikan harga muncul.

Waima begitu, penganalisis Bank of America berkata dalam satu nota kepada pelanggan bahawa “data inflasi perlu merosot dengan ketara sebelum the Fed mempertimbangkan dengan serius untuk menaikkan kadar lagi.”

“Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, peserta FOMC hampir secara seragam mengulangi pendirian Pengerusi Fed Jerome Powell bahawa pendirian dasar semasa adalah ketat, dan ini seharusnya memudahkan penurunan inflasi kepada 2% ‘dari semasa ke semasa’. Implikasinya ialah Fed tidak melihat keperluan untuk mengetatkan lebih lanjut pada masa ini.”

Sementara itu, data minggu ini yang menunjukkan aktiviti perniagaan yang lebih kukuh daripada jangkaan dan penurunan dalam tuntutan faedah pengangguran mingguan juga menjejaskan harapan untuk pengurangan kadar faedah yang akan datang. Secara teori, pengurangan dalam aktiviti dan pasaran buruh yang lebih perlahan boleh membantu meredakan inflasi.

Buat masa ini, pasaran juga tidak menjangkakan bahawa Fed akan mula memberi isyarat pengurangan kadar yang akan datang. Terdapat kira-kira 45% kemungkinan pengurangan pertama mungkin tidak akan dilaksanakan sehingga September, menurut Alat FedWatch CME Group yang dipantau secara meluas.

Dalam kes asas penganalisis Bank of America, bank pusat tidak akan mula mengurangkan kadar sehingga Disember. Mereka berhujah bahawa Fed mungkin perlu melihat penurunan harga perkhidmatan yang berterusan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat