Berita Baik Untuk The Fed? Peluang Pekerjaan (JOLTS) Menjunam ke Paras Terendah Sejak Februari 2021!

391

Pembukaan pekerjaan di AS jatuh pada bulan April ke tahap terendah sejak Februari 2021, menunjukkan tanda-tanda lanjut bahawa pasaran buruh sedang perlahan dari lonjakan pengambilan pekerja yang berlaku selepas ekonomi AS dibuka semula selepas pandemik.

Data baru dari Biro Statistik Buruh yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan terdapat 8.06 juta pekerjaan terbuka pada akhir April, penurunan daripada 8.35 juta pembukaan pekerjaan pada bulan Mac.

Angka bulan Mac telah disemak semula ke bawah dari 8.48 juta pekerjaan terbuka yang dilaporkan pada mulanya. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg telah menjangkakan laporan menunjukkan 8.35 juta pembukaan pada bulan April.

Tinjauan Pembukaan Pekerjaan dan Perolehan Buruh (JOLTS) juga menunjukkan 5.6 juta pengambilan pekerja dilakukan sepanjang bulan itu, sedikit berubah dari bulan Mac.

Kadar pengambilan kekal pada 3.6%, tidak berubah dari bulan Mac. Termaktub dalam laporan hari Selasa, kadar berhenti kerja, satu tanda keyakinan di kalangan pekerja, kekal stabil pada 2.2%.

Pelabur telah mengawasi laporan JOLTS, bersama dengan data pasaran buruh utama lain, untuk tanda-tanda bahawa permintaan buruh yang perlahan boleh membantu meredakan tekanan inflasi, mengukuhkan faktor pendorong  bagi Rizab Persekutuan untuk mula menurunkan kadar faedah dari paras tertinggi dalam 23 tahun.

Laporan ini memulakan minggu untuk data pasaran buruh, yang juga akan termasuk kemas kini mengenai pengambilan pekerja sektor swasta dan pertumbuhan gaji dari ADP pada hari Rabu, tuntutan pengangguran pada hari Khamis, dan laporan pekerjaan bulan Mei pada hari Jumaat.

Laporan pekerjaan Mei dijangka menunjukkan 185,000 pekerjaan bukan pertanian ditambah kepada ekonomi AS bulan lepas dengan kadar pengangguran kekal stabil pada 3.9%, berdasarkan data dari Bloomberg.

Pada bulan April, ekonomi AS menambah 175,000 pekerjaan sementara kadar pengangguran meningkat sebanyak 0.1% kepada 3.9%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat