Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 5/4/2019

456

Kementerian Kerja Raya telah memulakan perbincangan dan rundingan dengan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Kementerian Kewangan pada fasa ketiga Lebuhraya Pantai Timur, kata menterinya, Baru Bian.

Penurunan baru-baru ini dalam arang batu dan gas harga global tidak mungkin akan memberi kesan kepada tarif elektrik di Malaysia kerana mereka masih lebih tinggi daripada harga asas ditetapkan semasa semakan tiga tahun pada 2018, kata Tenaga Nasional Bhd.

Sime Darby Property Bhd (SD Property) telah mengumumkan bahawa pengarah urusan kumpulan (MD) Datuk Seri Amrin Awaluddin akan meninggalkan kumpulan itu pada 3 Mei. Dalam pemfailan kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu memetik pemergian itu sebagai “penghentian awal kontrak” kerana kontrak Amrin berakhir pada bulan Ogos.

Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd (Petron) telah menerima kelulusan daripada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk membatalkan tuntutan oleh Konsortium Lord-Saberkat Sdn Bhd (Lord Saberkat) yang menyaman dengan harga RM109.18 juta. Tuan Saberkat telah memfailkan surat dakwa terhadap Petron, berdasarkan dakwaan bahawa ia telah gagal membayar tuan Saberkat bagi perkhidmatan pengangkutan oleh Lord Saberkat kepada Petron untuk penghantaran bahan api untuk stesen Petron di Semenanjung Malaysia.

Vizione Holdings Bhd telah menjelaskan bahawa RM15 juta yang dilaporkan daripada akaun anak syarikat milik penuhnya Vizione Construction Sdn Bhd adalah deposit keselamatan untuk Pakej 1 projek Infrastruktur Mega Pulau Pinang (PMI), yang telah dikembalikan oleh Consortium Zenith Construction Sdn Bhd.

Anak syarikat milik penuh Pintaras Jaya Bhd di Singapura, Pintary International Pte Ltd (PIPL), telah memperoleh lima kontrak cerucuk baru secara kolektif bernilai RM48 juta (SG $ 16 juta).

Unit Scomi Group Bhd akan menerima daripada RM181 juta dari Prasarana Malaysia Bhd untuk menjalankan kerja pemulihan monorel dan membayar kepada peminjam, kakitangan dan pemiutangnya.

MY E.G. Services Sdn Bhd (MYEG) telah melabur RM6.1 juta di Jingle Magic (Beijing) Technology Co Ltd, China yang membangunkan peralatan pendidikan dan perisian berasaskan realiti maya (VR), realiti tambahan (AR) dan kecerdasan buatan (AI).

Unit LTKM Bhd LTK (Melaka) Sdn Bhd berhadapan dengan kenaikan harga telur gred A sehingga 29.7% dan dengan itu melakukan satu kesalahan di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatatan 2011.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat