Berita Kurang Baik! Aktiviti Ekonomi China Terus Merosot

546

Aktiviti perkilangan di China jatuh mendadak pada bulan Julai setelah terkesan oleh kenaikan harga barangan yang tinggi menyebabkan permintaan menguncup buat kali pertama dalam tempoh lebih dari satu tahun.

Indeks PMI pembuatan Caxin yang dikeluarkan pada sesi Asia hari ini, jatuh ke tahap terendah sejak April 2020 dengan catatan pertumbuhan 50.3 pada bulan Julai daripada 51.3 yang dicatatkan sebelumnya.

Ekonomi China sebahagian besarnya telah pulih dari gangguan yang disebabkan oleh pandemik coronavirus, tetapi ia kini berdepan dengan cabaran baru seperti kos bahan mentah yang lebih tinggi.

Harga produk yang tinggi boleh menyebabkan penurunan dalam permintaan, terutama untuk barang pengguna dan barang perantaraan. Hal ini telah menyebabkan pembuat dasar meningkatkan usaha untuk mengekang kenaikan harga komoditi yang telah menekan pengeluar.

Terdahulu, pasaran telah diperlihatkan dengan bacaan data PMI pembuatan dan bukan pembuatan China pada hari Sabtu, yang turut memperlihatkan pertumbuhan lebih perlahan daripada dijangkakan.

China juga tidak berkecuali dalam berdepan dengan kebangkitan semula kes Covid-19, di mana sebanyak 382 kes baru telah dilaporkan pada bulan Julai, hampir dengan jumlah kes yang dilaporkan dalam tempoh lima bulan sebelumnya.

Oleh kerana varian Delta yang cepat menular terus merebak ke seluruh dunia, China juga menghadapi tekanan yang meningkat untuk mencegah kemasukan virus tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat