Berita Tentang BOJ Pacu Lonjakan Yen, Apa Yang Berlaku?

189
  • Mesyuarat BOJ 18 Januari jadi perhatian
  • Penggubal dasar akan bincang tentang impak dasar monetari
  • Langkah tambahan akan diambil jika perlu

Berita baik buat pelabur mata wang yen selepas Bank of Japan (BOJ) dilaporkan akan mengkaji semula impak daripada dasar monetarinya yang longgar pada mesyuarat dasar minggu depan.

Menurut laporan akhbar Yomiuri pada Khamis, bank pusat itu juga dikatakan akan mengambil langkah tambahan untuk membetulkan ketidaktentuan dalam keluk hasil.

Pada bulan lepas, bank pusat itu mengejutkan pasaran dengan membenarkan sasaran hasil bon 10 tahunnya meningkat sehingga 0.50% daripada had sebelumnya 0.25%.

Namun, langkah itu gagal menangani masalah dalam keluk hasil apabila hasil bon melonjak menyentuh 0.50% pada minggu lalu.

Ekoran itu, 9 penggubal dasar bank pusat membahaskan kesan sampingan dasar kawalan keluk hasil (YCC) dan pergerakan pasaran bon sejak keputusannya pada Disember dalam pertemuan polisi minggu depan.

Selain itu, mereka juga akan meneliti sama ada BOJ boleh membetulkan isu dalam pasaran bon melalui pelarasan dalam jumlah bon yang dibelinya dan akan mengambil langkah tambahan jika perlu.

Rentetan daripada laporan tersebut, dagangan yen mencatatkan peningkatan berbanding US dolar pada sesi Asia dengan didagangkan pada sekitar harga 131.65.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat