Bitcoin Bakal Jadi Punca Kehancuran Ekonomi El Salvador!

5,675

Tidak menghairankan jika ramai yang ragu-ragu dengan keputusan El Salvador menjadikan Bitcoin (BTC) sebagai tender sah baru-baru ini.

Menurut pandangan seorang pakar ekonomi, Steve Hanke yang berkhidmat di bawah pimpinan Presiden Ronald Reagan pada 1981 sehingga 1981, meluluskan Bitcoin sebagai tender yang sah akan meranapkan ekonomi El Salvador.

Jelasnya, BTC hodlers dari beberapa daerah di Rusia dan China akan menyasarkan El Salvador untuk mencairkan pegangan mereka sehingga menyebabkan dolar AS susut mendadak.

“Ia ada potensi untuk meruntuhkan ekonomi kerana semua dolar di El Salvador boleh ditarik dan tiada wang ditinggalkan untuk negara itu. El Salvador bukannya ada matawang domestik.”

Lebih mengejutkan, figura itu menggelar undang-undang Bitcoin yang diusulkan presiden El Salvador Nayib Bukele, sebagai ‘bodoh’, dengan mempersoalkan bagaimana BTC akan berfungsi sebagai tender sah dalam transaksi harian.

“Mustahil untuk bayar tambang teksi menggunakan bitcoin. Sedangkan 70% rakyat di El Salvador tidak ada akaun bank.”

Sebagai rekod, pada April dalam satu twit Hanke ada bersetuju jika kripto adalah masa depan matawang. Tetapi bukan Bitcoin (BTC).

Selain Hanke, JPMorgan juga turut berpendapat penggunaan Bitcoin sebagai tender sah menyukarkan keadaan untuk melihat keuntungan ekonomi, lagi-lagi rundingan bersama International Monetary Fund (IMF).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat