Bitcoin Bakal Kembali Menjunam? Halatuju Pergerakan BTC Kini Jadi Tumpuan!

256

Bitcoin (BTC), aset kripto mula kembali beralih arah di tengah-tengah kejatuhan perbankan yang berterusan. Harga Bitcoin mencatatkan lonjakan sebanyak 20% sepanjang 30 hari lalu untuk mendapatkan semula paras penting $28K. Walau bagaimanapun, analisis ke atas gelagat pasaran Tether (USDT) menunjukkan bahawa harga BTC mungkin menghadapi risiko penarikan semula yang besar.

Menurut Doctor Profit, seorang penganalisis pasaran kripto menyatakan bahawa semakin banyak Tether mencetak USDT akan memberi kesan kepada harga Bitcoin. Beliau menekankan bahawa dalam tempoh apabila paras pasaran USDT mencecah paras tertinggi sepanjang masa (ATH) sebanyak $83.5 bilion, harga BTC terus menurun daripada $40K kepada $20K terus.

Walau bagaimanapun, paras pasaran USDT kini berjumlah $79 bilion manakala Bitcoin berlegar sekitar $28K. Penganalisis menambah selagi percetakan Tether berterusan, lebih banyak harga BTC terkesan. Sebaik sahaja proses ini dihentikan, Bitcoin akan menyaksikan pengumpulan yang sihat seperti yang berlaku apabila kripto terbesar didagangkan antara $19K-$21K kira-kira dua bulan lalu.

Penganalisis menyatakan bahawa lonjakan harga Bitcoin dari $16k kepada $21k adalah lonjakan yang sihat dan selebihnya hanyalah perangkap. Beliau menambah bahawa lonjakan baru-baru ini bukanlah reaksi orang yang melarikan diri dari bank dan membeli lebih banyak BTC. Beliau menambah bahawa kenaikan harga sebegini adalah bahaya walaupun harga Bitcoin mencecah $30K dalam satu masa.

Harga Bitcoin turun sedikit sepanjang 24 jam yang lalu. Ia didagangkan pada harga purata $27,728, pada masa akhbar. Jumlah dagangan 24 jamnya turun sebanyak 1% kepada $14.2 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat