Bitcoin (BTC) Kembali Capai $55,000, 3 Faktor Ini Perlu Diberi Perhatian!

3,069

Bitcoin (BTC) kembali mengukuh ke paras $55,753 pada malam tadi mengundang kelegaan dalam kalangan pelabur matawang kripto.

Ketika penulisan, aset ini bagaimanapun susut lebih 2.4% dari paras tersebut, didagangkan pada $54,391 dengan peningkatan hampir 7% dalam 24 jam.

Nilai pasaran Bitcoin juga kembali melepasi nilai $1 trilion dengan lonjakan lebih 6% kepada $1.22 trilion buat kali pertama sejak Mei.

Pergerakan memberangsangkan ini didorong oleh dua sentimen positif yang dapat diperincikan:

 1. Tiada sekatan daripada SEC
  1. Semalam dilaporkan SEC tiada rancangan untuk menyekat sektor kripto.
  2. Kenyataan tersebut didedahkan sendiri oleh pengerusinya, Gary Gensler yang mana dilihat turut bersetuju dengan langkah yang diambil oleh pengerusi Federal Reserves, Jerome Powell pada minggu lepas.
 2. Gesaan Undang-Undang Kripto Dipinda
  1. Penggubal undang-undang mahu undang-undang kripto dipinda bagi memastikan ada ruang untuk kumpulan pembangun kripto membangunkan aset digital
  2. Tempoh 3 tahun bagi sesebuah projek tanpa pendaftaran bagi tujuan untuk membangunkan rangkaian desentralisasi sepenuhnya.
 3. SEC Mahu Luluskan ETF Bitcoin
  1. Timbul desas-desus yang mengatakan SEC mungkin akan meluluskan ETF Bitcoin dalam dua minggu lagi, 18 Oktober 2021.
  2. Buat masa sekarang, dilaporkan sebanyak 13 firma profil tinggi telah mengemukakan permohonan ETF Bitcoin kepada SEC.
  3. Bagaimanapun, tidak pasti sejauh mana kesahihan khabar ini kerana SEC telah membuat keputusan untuk meluluskan empat ETF Bitcoin pada hujung 2021.
  4. Global X, Valkyrie, WisdomTree, dan Kryptoin dijangka akan mendapat kelulusan pada 21 November, 8, 11, dan 24 Disember.
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat