Kenali Apa Itu ETF Bitcoin & Mengapa Ia Penting Untuk Pasaran Kripto

1,176

Beberapa buah negara termasuk institusi besar mula aktif menfailkan permohonan ETF berkaitan matawang kripto terutama Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH). Antara negara yang sudah meluluskan beberapa ETF Bitcoin ialah Kanada dan Brazil.

Pertumbuhan ETF berdasarkan aset kripto sebenarnya sedikit sebanyak membawa petanda yang baik bagi pasaran kripto.

Apa itu ETF Bitcoin?

ETF atau Exchange Traded Fund bermaksud Dana Dagangan Bursa. Ia merupakan dana pelaburan yang menjejaki harga bagi sesebuah aset, merangkumi pelbagai industri dan kelas aset.

Terdapat banyak jenis ETF dan salah satunya ialah ETF emas yang sudah wujud berdekad lamanya menjejak harga emas di pasaran.

Sama seperti ETF emas, ETF Bitcoin pula mengikuti pergerakan harga Bitcoin (BTC).

Mengapa ETF kripto sangat penting?

Matawang kripto dan Bitcoin agak rumit terutama melibatkan perundangan atau perlindungan pelabur. Misalnya kes antara Ripple dan Securities dan Exchange Commission (SEC) yang masih belum menunjukkan tanda-tanda untuk selesai.

Kesannya ini memberi impak besar kepada institusi besar seperti Goldman Sachs, Grayscale, Global X, dan banyak lagi. Mengapa?

Perlu diketahui bahawa pelaburan kripto dalam kalangan institusi tidak sama seperti pelabur individu. Kelompok institusi memerlukan rangka perundangan yang kompleks dan sistem kewangan untuk sertai sektor ini.

Wujudnya ETF kripto dapat meluaskan potensi pelabur dan pendedahan harga kripto tanpa memiliki asetnya. Misalnya, ETF Bitcoin turut boleh menyimpan aset selain Bitcoin seperti Ethereum, saham Tesla, emas, dan banyak lagi.

ETF kripto dan SEC

ETF adalah produk kewangan yang dikawal selia memandangkan ia didagangkan di pasaran konvensional seperti NASDAQ atau NYSE dan bukannya di platform pertukaran kripto seperti Binance, Luno, atau Coinbase.

Cuma apa yang menjadi tarikan sejak kebelakangan ini ialah banyak institusi besar di AS berlumba-lumba menfailkan ETF kripto: Bitcoin, Ethereum, dan lain-lain tetapi menjadi rumit kerana SEC telah menolak kesemua permohonan yang dilakukan setakat Mac 2021.

Malah, sehingga sekarang masih belum ada berita ETF Bitcoin yang diluluskan di negara itu.

Alasan yang sering dibangkitkan SEC: Pasaran kripto sangat volatile, pasaran Bitcoin yang tidak dikawal selia, dan kemampuan aset kripto untuk memanipulasi pasaran.

Buat masa sekarang, sukar untuk memberi jangkaan tepat memandangkan pihak penyelia di negara itu masih lantang membahaskan perundangan yang ketat terhadap sektor kripto.

Kesimpulannya, ETF Bitcoin menawarkan peluang kepada pelabur untuk mendapat pendedahan kepada Bitcoin dengan keadaan yang mematuhi undang-undang sah.

Disebabkan itu, ETF berdasarkan kripto merupakan salah satu cara terbaik untuk meluaskan lagi penerapan matawang kripto sebagai aset kelas dalam kalangan pelabur institusi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat