Bitcoin Sebenarnya Mata Wang Kripto Paling ‘Sampah’?

1,196

Cyber Capital Justin Bons, pengasas dan ketua pegawai pelaburan dana kripto menamakan Bitcoin (BTC) sebagai salah satu mata wang kripto paling teruk dan aset tanpa utiliti berbanding mata wang kripto lain kerana kekurangan dalam kemajuan teknologi.

Menurut Bons, nilai BTC sudah lama merosot disebabkan model keselamatan jangka panjang yang rosak, kualiti ekonomi agak lemah termasuklah kekurangan kapasiti, kebolehprograman serta kebolehkomposisian.

Secara konteks, beliau berjaya menjadi tokoh yang lantang dalam komuniti kripto selama beberapa tahun dengan menubuhkan dana mata wang kripto tertua di Eropah, Cyber Capital pada 2016.

Malah, Bons menganggap dirinya sebagai seorang penyelidik kripto sepenuh masa sejak 2014 termasuklah berjaya menjalankan nod pada rangkaian Bitcoin dan Bitcoin Cash.

Sementara itu, beliau teringat akan pernyataannya pada tempoh lalu dengan mengatakan BTC hanya menggunakan teknologi terbaik, akan tetapi tesis tersebut gagal kerana BTC tidak mempunyai kontrak pintar, teknologi privasi atau penerokaan skala.

Tambahnya lagi, kualiti ekonomi BTC sangat lemah, malah BTC harus bersaing dengan mata wang kripto yang boleh mencapai inflasi negatif, misalnya ETh post-merge dan alternatif seperti AVAX, NEAR serta EGLD yang mempunyai fee burning, kapasiti tinggi serta utiliti tinggi.

Intihannya, Bons bukanlah yang pertama menggunakan bahasa sebegitu bagi menggambarkan BTC. Pada Jun 2022, Pengerusi Rangkaian Perkhidmatan Blockchain (BSN) China, Yifan pernah menyatakan bahawa semua mata wang kripto yang tidak dikawal termasuklah BTC adalah skim Ponzi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat