Bitcoin Tawan Puncak Everest!

795

“Terbaiklah, bukan semua orang mampu sampai ke puncak Gunung Everest. Ada yang setengah jalan je”

Dadvan Yousuf, seorang pengguna mata wang kripto memberi kejutan kepada ramai pihak apabila bertindak membentangkan bendera oren yang memiliki logo Bitcoin (BTC) di puncak Gunung Everest berketinggian 8,849 meter.

Mencapai puncak gunung tertinggi di dunia itu pada 20 Mei 2024, Yousuf berumur 23 tahun yang dikelilingi oleh sherpa dan rakan pendaki telah menggunakan masanya di puncak untuk mempamerkan dua bendera iaitu Kurdistan dan logo BTC.

Susulan ditanya tentang Pepe Coin (PEPE) dan beberapa soalan lain oleh beberapa pendaki, Yousuf berkata tempat terbaik membelinya adalah di tempat tertinggi sehingga menyebabkan ramai kelihatan gembira serta bersemangat tentang prinsip BTC.

Selain memiliki lebih $300 juta pada Januari 2022, Yousuf yang dilahirkan di Iraq dan mempunyai perniagaan berpangkalan di Dubai turut mendedahkan ekspedisi itu bertujuan bagi menonjolkan kesenjangan global dalam akses pada pendidikan kewangan.

Namun semasa sidang kemuncak itu dipaparkan di media sosial buat kali pertama, ramai pendaki pertama kali atau tidak berpengalaman yang datang secara tidak bersedia telah menghadapi keadaan agak teruk.

Dilaporkan, Yousuf yang mengambil masa kira-kira 50 hari untuk sampai ke puncak telah menyesuaikan diri dengan udara lebih nipis dan sungguhpun lebih 7,000 pendaki berjaya mendaki puncak sejak Sir Edmund Hillary pada 1953, lebih 300 didapati mati dalam percubaan itu.

Menurut Yousuf, beliau bukan sahaja jatuh di bawah Hillary step dua kali malah hampir mati beberapa kali dan hampir putus jari akibat frostbite tetapi beliau berhutang banyak kepada sherpa yang banyak membantunya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat