BNM Bakal Naikkan Kadar Faedah Lagi Pada Mesyuarat Terbaru?

568

‘Tak terkejut dengan tindakan ini sebab boleh tengok sendiri harga barang naik mendadak.’

Satu tinjauan mendapati bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat dasar moentari terbaru pada Rabu (6 Julai 2022), kenaikan berturut-turutnya dalam lebih sedekad.

Tindakan tersebut mungkin dilaksanakan bagi mengekang inflasi yang berpunca daripada penyusutan nilai ringgit (RM) tatkala Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS) rancak menaikkan kadar.

Memetik sumber dari 22 ahli ekonomi yang menjalankan tinjauan, mereka meramalkan BNM menaikkan kadar polisi semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas, yang kali terakhir dilakukan 2 kali berturut-turut pada pertengahan 2010.

Suka untuk diingatkan bahawa BNM sebelum ini membuat kejutan untuk menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2% semasa mesyuarat Mei lalu.

Sungguhpun begitu, kenyataan BNM menerangkan bahawa ia mengambil langkah ‘terukur dan beransur-ansur’ dan pada kadar perlahan berbanding rakan global lain.

Berbalik kepada tinjauan tersebut, seramai 12 daripada 22 ahli ekonomi turut meramalkan kenaikan lagi 25 mata asas pada September kepada 2.50% sementara selebihnya merasakan tiada perubahan selepas kenaikan bulan Julai.

Ulas ahli ekonomi Asia Morgan Stanley, Derrick Kam, banyak faktor yang BNM akan ambil kira sebelum melaksanakan kenaikan OPR tersebut.

Antara faktor yang digariskan adalah kenaikan gaji minimum, pelarasan harga siling bagi produk makanan dan permintaan rentetan daripada pembukaan semula ekonomi.

Tambah ahli ekonomi Moody, Denise Cheok, pelaksanaan kenaikan OPR akan membantu menyokong mata wang dengan mengekalkan perbezaan kadar faedah ekoran kejatuhan RM berbanding dolar.

Dalam pada itu, hasil tinjauan turut mendapati kenaikan 25 mata asas diramalkan akan terus berlaku dalam setiap suku sehingga 2023 dan OPR dijangka mencapai tahap pra-pandemik sebanyak 3% pada suku ke-2 tahun depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat