BoC Terpaksa Berputih Mata! Data CPI Meningkat Kepada 3.4% Sejajar Dengan Jangkaan!

368

Kadar inflasi tahunan Kanada meningkat kepada 3.4% pada Disember daripada 3.1% pada November, berdasarkan data yang dilaporkan pada hari Selasa. Kadar inflasi sepadan dengan anggaran oleh pakar ekonomi yang diundi oleh Reuters.

Dari segi bulanan, harga pengguna juga sepadan dengan jangkaan dan turun 0.3% daripada November. Kadar inflasi tahunan kebanyakannya diketengahkan oleh kenaikan harga petrol pada bulan lalu berbanding dengan tempoh yang sama setahun yang lalu, walaupun begitu harganya turun selama empat bulan berturut-turut, lapor Jabatan Statistik Kanada.

Tidak termasuk perkiraan petrol, inflasi perlahan dari tahun ke tahun, dari 3.6% pada November kepada 3.5% pada Disember, lapor Jabatan  itu. Harga makanan yang dibeli dari kedai meningkat 4.7% pada Disember, kadar tahunan yang sama seperti November.Tanpa pengiraan tenaga dan harga makanan, kadar inflasi tahunan perlahan kepada 3.4% daripada 3.5% pada November.

Salah satu daripada ukuran asas inflasi yang digunakan oleh Bank of Canada (BoC), CPI-trim, sedikit meningkat kepada 3.7%, sementara CPI-median kekal pada 3.6%. Kegagalan ukuran-ukuran asas untuk melambat secara perlahan adalah tanda bahawa inflasi kemungkinan akan turun perlahan.

Bank pusat Kanada  setakat ini telah meningkatkan kadar dasar kepada tahap tertinggi 5% dalam tempoh antara Mac 2022 dan Julai tahun lalu untuk mengekang inflasi. Pengumuman kadar faedah seterusnya bank pusat adalah pada 24 Januari, di mana BoC dijangkakan akan mengekalkan kadar faedah utamanya.

Pasaran kewangan dan pakar ekonomi mengharapkan bank pusat akan memulakan pengurangan kadar pada separuh pertama tahun 2024. BoC sebelum ini meramalkan inflasi sepatutnya mencapai sasarannya pada akhir 2025, namun Gabenor Tiff Macklem  memberitahu wartawan pada Disember lalu bahawa BoC sepatutnya lebih dekat kepada sasaran pada akhir tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat