BoC Tetapkan Keputusan Sesuai Jangkaan! Apakah Halatuju BoC Selepas Ini?

257

Bank of Canada (BoC) menetapkan kadar semalaman utamanya pada 5% pada hari Rabu dan dalam masa mengatakan inflasi asas masih menjadi kebimbangan. Tumpuan bank itu kini beralih kepada bila untuk mengurangkan  kos pinjaman.

Jawatankuasa pemerintahan BoC telah mengekalkan kadar pada empat mesyuarat dasar berturut-turut selepas menaikkan pada bulan Julai. Inflasi tahunan pada Disember meningkat kepada 3.4%, masih lebih tinggi daripada sasaran 2% bank pusat tetapi di bawah puncak 8.1% pada Jun 2022.

“Pembahasan Jawatankuasa Pemerintah tentang dasar monetari beralih dari sama adakah kadar dasar kami cukup mengekalkan kestabilan harga kepada berapa lama ia perlu kekal pada tahap semasa,” kata Gabenor Tiff Macklem dalam ucapan.

Pasaran mata wang mengharapkan pengurangan 25 mata asas pada bulan Jun selepas menangguhkan pertaruhan pengurangan pada bulan April selepas data inflasi tahunan Disember dikeluarkan.

BoC menjatuhkan bahasa yang termasuk dalam kenyataan dasar sebelumnya yang mengatakan bahawa ia “bersedia menaikkan kadar dasar sekiranya diperlukan.” Walau bagaimanapun, dalam ucapan pembukaannya kepada wartawan, Macklem berkata bank itu tidak menolak kenaikan kadar lagi.

“Jika perkembangan baru mendorong inflasi lebih tinggi, kita mungkin masih perlu menaikkan kadar,” kata Macklem. “Jika ekonomi bergerak secara umum selaras dengan unjuran yang kita terbitkan hari ini, saya menjangkakan perbincangan akan datang adalah tentang berapa lama kita mengekalkan kadar dasar pada 5%,” katanya.

BoC mengurangkan pandangan pertumbuhan dan sedikit lebih optimis mengenai bila inflasi akan kembali ke sasaran 2%, berdasarkan ramalan baru yang juga diterbitkan pada hari Rabu.

BoC melihat pertumbuhan lemah dalam suku pertama dan kemudian meningkat secara beransur-ansur. Inflasi dijangka berada pada kira-kira 3% sepanjang separuh pertama 2024, dilonggarkan kepada 2.5% dalam separuh kedua, dan kembali ke sasaran pada tahun 2025.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat