BoE Putuskan Untuk Naikkan Kadar Faedah! Adakah Ini Adalah Kali Terakhir?

267

Bank of England putuskan untuk menaikkan kadar faedah satu suku mata peratusan pada hari Khamis dan berkata ia menjangkakan lonjakan inflasi Britain akan menjadi lebih cepat daripada sebelumnya, walaupun kenaikan mendadak dalam pertumbuhan harga telah diumumkan pada hari Rabu.

Kedengaran lebih yakin tentang prospek ekonomi negara yang perlahan, sembilan penetapan kadar BoE mengundi 7-2 menyokong kenaikan 25 mata asas dalam Kadar Bank kepada 4.25%, seperti yang dijangkakan dalam tinjauan Reuters.

Ini merupakan peningkatan ke-11 berturut-turut dalam kos pinjaman, bermula pada Disember 2021, waima begitu ia merupakan kenaikan terkecil sejak Jun tahun lalu.

Ahli Jawatankuasa Dasar Monetari Swati Dhingra dan Silvana Tenreyro mengundi untuk mengekalkan kadar sementara Catherine Mann, yang telah menjadi penyokong kuat MPC untuk meningkatkan kadar dalam langkah yang lebih besar, menyokong kenaikan 25 mata asas yang agak kecil.

BoE yang cuba menyelaraskan prospek ekonomi yang lemah dan kebimbangan mengenai bank global dengan inflasi yang sangat tinggi memutuskan tidak mengubah mesejnya bahawa MPC melihat bahawa tidak perlu tindakan segera dalam mengekalkan kadar.

“MPC akan terus memantau dengan teliti petunjuk tekanan inflasi yang berterusan, termasuk keadaan pasaran buruh yang ketat dan gelagat pertumbuhan gaji dan inflasi perkhidmatan,” kata BoE.

Mata wang sterling mengukuh sedikit berbanding US dolar dan euro manakala harga bon kerajaan Britain sedikit berubah selepas pengumuman itu. Pelabur dalam pasaran niaga hadapan menjangkakan satu lagi pergerakan 25 mata asas oleh BoE, meletakkan peluang kira-kira 50% pada peningkatan suku mata.

Dalam kenyataan Khamis, BoE berkata pertumbuhan harga kekal di landasan bahawa ia akan jatuh mendadak dalam tempoh April-Jun tahun ini, walaupun inflasi melonjak secara mengejut kepada 10.4% pada Februari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat