BoE Sudah Sedia Kurangkan Kadar! Timbalan Gabenor BoE Dedahkan Perkembangan Terbaru

222

Bank of England mungkin akan mengurangkan kadar faedah dalam beberapa bulan akan datang, bergantung pada seberapa cepat kesan susulan terhadap pertumbuhan gaji dan harga daripada lonjakan inflasi tahun 2022 berkurangan, kata Timbalan Gabenor Ben Broadbent pada hari Isnin.

Bercakap menjelang undian terakhirnya pada bulan Jun sebagai ahli Jawatankuasa Dasar Monetari, Broadbent merujuk bukti tinjauan daripada syarikat-syarikat yang menunjukkan bahawa pendorong utama tekanan inflasi iaitu pertumbuhan gaji yang kukuh mungkin akan mereda dengan perlahan. Namun begitu, Broadbent berkata terdapat alasan untuk optimis kerana harga kini meningkat lebih perlahan daripada gaji, membantu isi rumah memulihkan keadaan selepas terjejas akibat lonjakan inflasi.

Beliau berpuas hati untuk mengurangkan ketahanan tekanan inflasi yang tertanam dalam ramalan terkini BoE, yang diterbitkan awal bulan ini, katanya.

“Jika keadaan terus berkembang dengan ramalannya, ramalan yang mencadangkan dasar akan menjadi kurang ketat pada suatu ketika maka adalah mungkin Kadar Bank boleh dikurangkan pada musim panas,” kata Broadbent.

Awal bulan ini, MPC BoE mengundi 7-2 untuk mengekalkan kadar tidak berubah pada paras tertinggi 16 tahun, iaitu 5.25% dan Broadbent salah satu daripada tujuh yang mengundi untuk dasar yang tidak berubah. Beliau memaklumkan bahawa beliau memiliki pandangan berbeza dalam kalangan MPC mengenai berapa banyak bukti yang diperlukan untuk mengurangkan kadar.

“Pengalaman dua atau tiga tahun terakhir telah membuat orang lebih berhati-hati. Sama juga, seperti yang saya katakan sebentar tadi, tingkah laku ekonomi selama enam bulan terakhir adalah meyakinkan.”

Broadbent, timbalan gabenor untuk dasar monetari sejak 2014, akan berhenti pada akhir bulan Jun dan akan digantikan oleh bekas pegawai kanan kementerian kewangan, Clare Lombardelli.

Broadbent berkata adalah lebih penting lagi bahawa Britain mengekalkan rangka kerja semasa untuk kebebasan operasi bagi BoE jika kejutan kepada sisi penawaran ekonomi Britain menjadi lebih kerap.

Beberapa ahli politik dalam Parti Konservatif Perdana Menteri Rishi Sunak yang ketinggalan dalam tinjauan pendapat menjelang pilihan raya dijangka sebelum Januari 2025 mengkritik BoE apabila inflasi melonjak ke dua digit dan program penjualan bonnya menyebabkan kerugian besar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat