Britain Sedang Merangka Strategi Untuk Menjadi Gergasi Teknologi!

47

Perdana Menteri Theresa May akan mengumumkan strategi perindustrian yang baru buat UK pada hari ini. Beliau sebelum ini berjanji untuk membelanjakan berbillion Pound kepada sektor sains, teknologi dan penyelidikan untuk merangsang pelabur-pelabur baru bagi menjalankan perniagaan di Britain.

May yang mengalami proses rundingan yang agak sukar semenjak Brexit yang lalu menggunakan ruang yang ada untuk kembali ‘memujuk’ syarikat-syarikat untuk kembali dan mengembangkan perniagaan ni Britain.

Menurut May lagi, beliau bercita-cita tinggi dalam menyediakan Britain sebagai tempat industri moden.

Sementara itu, kerajaan juga menyasarkan pelaburan bernilai 2 billion Pound ($2.5 Billion) setahun menjelang 2020 untuk membangunkan penyelidikan teknologi.

Kerajaan akan melancarkan insentif penyelidikan dan cukai pembangunan untuk memastikan daya saing global dan menjadikan Britain sebagai ‘rumah’ untuk saintis, pencipta dan pelabur berteknologi.

Penganalisis juga menjangkakan bahawa Britain menghadapi pertumbuhan yang lebih perlahan untuk tahun depan selepas referendum Brexit. Jadi, May mengambil pendekatan ini bagi memulakan ekonomi baru serta membantu individu yang dahulunya mahukan Brexit.

Menteri Kewangan Britain Phillip Hammond, pelan bajet pertama olehnya tidak akan mengandungi jumlah perbelanjaan yang besar berikutan tahap hutang yang agak tinggi. Pun begitu, beliau akan menyusun dasar yang akan membantu ekonomi.

Dalam masa yang sama, May yang dilantik sebagai Perdana Menteri selepas Brexit menggesa syarikat-syarikat untuk menjalankan perkembangan idea di Britain.

Kata May lagi di Pejabat Perdana Menteri, kerajaan akan berunding untuk menyediakan dana sokongan yang terbaik seperti robotik, artificial intelligence, industri bioteknologi, teknologi perubatan, satelit dan kekuatan saintifik yang telah terbukti berkesan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat