BTC Bakal Berdepan Tempoh Konsolidasi Penambang Terpanjang? Ini Butiran Dikhuatiri Pelabur

573

Sementara kesan halving semakin menyerap ke dalam pasaran secara perlahan-lahan, penambang Bitcoin kelihatan semakin kurang menjual dan mengekalkan lebih banyak BTC selepas pengurangan ganjaran blok yang baru-baru ini.

Waima, Bitcoin kini mengalami tempoh konsolidasi dan pengumpulan penambang terpanjang sejak ia mencapai $16K.

Berdasarkan analisis terkini oleh CryptoQuant, Indeks Posisi Penambang (MPI) dan Gandaan Puell, yang mengesan aktiviti penjualan penambang dan keuntungan, masing-masing, menunjukkan pengurangan yang ketara dalam tekanan jualan penambang selepas halving, dengan 14 hari berturut-turut mengalami fasa konsolidasi dan pengumpulan.

Pada masa yang sama, penambang mengalami tahap pendapatan terendah dalam setahun. Trend ini menunjukkan bahawa mereka mengekalkan BTC mereka dengan jangkaan harga akan melonjak lebih tinggi sebelum menjual.

Apabila aliran ETF Bitcoin tunai meningkat dan kemungkinan pengurangan kadar pada suku keempat meningkat, penambang dilihat sedang menumpukan pada fasa mengumpul sebagai rangka persediaan untuk penjualan yang menguntungkan dalam bulan-bulan mendatang.

Halving pada kali ini mengurangkan ganjaran perlombongan dari 6.25 BTC kepada 3.125 BTC. Pada awalnya, keghairahan sekitar acara itu dan pelancaran Bitcoin Runes mengekalkan pendapatan penambang, namun ini berubah pada bulan Mei apabila pendapatan merosot dengan ketara.

Data yang dikumpulkan dari Blockchain.com menunjukkan bahawa pendapatan keseluruhan daripada ganjaran blok dan yuran mencapai tahap terendah baru sebanyak $26.3 juta pada 1 Mei. Sebelum halving, penambang dapat menghasilkan kira-kira $6 juta sehari secara purata.

Penambang Bitcoin terkenal Hut 8 melaporkan penurunan pengeluaran miliknya sebanyak 35% untuk bulan April. Syarikat penambangan lain seperti Bitfarms, Cipher, CleanSpark, Core Scientific, Riot, dan Terawulf juga mengalami penurunan pengeluaran antara 6% dan 12% untuk tempoh yang sama.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant Ki Young Ju menekankan perubahan yang ketara dalam aliran pendapatan penambang disebabkan oleh perkembangan aplikasi dalam rangkaian Bitcoin. Menurut dapatan eksekutif tersebut, yuran transaksi kini menyumbang lebih daripada 7% kepada pendapatan keseluruhan penambang, peningkatan yang ketara dari hanya 1% dua tahun lalu..

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat