BTC Bakal Menjadi 2 Kali Lebih Terhad Berbanding Emas Selepas ‘Halving’? Bybit Kongsikan Ulasan Terbaru!

1,436

Bitcoin (BTC) bakal menjadi lebih langka setiap kali berlakunya peristiwa halving, dan acara tersebut bakal berlaku dalam tempoh empat hari  lagi dan ia akan menjadikan aset kripto itu dua kali lebih langka daripada emas, menurut penganalisis di bursa pertukaran kripto terkemuka, Bybit.

Satu laporan mengenai apa yang perlu dijangka sebelum dan selepas halving Bitcoin mendedahkan bahawa BTC akan mengalami pengurangan bekalan selepas acara itu, kerana simpanan di semua bursa pertukaran terpusat mungkin akan habis dalam tempoh sembilan bulan.

Bybit berkata model stok-ke-arus Bitcoin (S2F) menyokong tuntutannya kerana metrik tersebut telah menunjukkan bahawa BTC menjadi lebih langka daripada emas selepas setiap halving. Nisbah S2F dikira dengan memperbaharui bekalan beredar suatu komoditi dengan pengeluarannya tahunan .

Semasa penulisan, nisbah S2F Bitcoin berada di sekitar 56, manakala emas adalah 60. Selepas halving, dijangkakan nisbah Bitcoin akan menjadi kepada 112.

Halving mengurangkan bekalan dengan mengurangkan kadar pengeluaran BTC, dan pengecilan bekalan mungkin tidak dapat dielakkan. Bitcoin sudah mula melihat tanda-tanda awal pengurangan bekalan, yang akan menjadi lebih buruk selepas halving.

Bekalan BTC untuk dana dagangan Bitcoin spot biasanya datang dari bursa pertukaran terpusat ketika pelabur mengrealisasikan kedudukan untung mereka dan penambang menjual ganjaran blok mereka. Apabila ganjaran penambangan dikurangkan dan pelabur HODL aset mereka dalam cold wallet atau dompet terdesentralisasi, penambang akan menahan diri dari menjual dengan cepat, dan bekalan jualan yang masuk ke pertukaran akan berkurang.

Pada masa kini, kira-kira dua juta Bitcoin berada dalam simpanan bursa pertukaran terpusat. Dengan menganggarkan aliran masuk harian ETF Bitcoin spot sebanyak $500 juta, kira-kira 7,142 BTC akan terlibat dalam pertukaran setiap hari, menunjukkan bahawa simpanan hanya akan berlangsung sembilan bulan selepas halving.

Walaupun halving acapkali memicu kenaikan harga bitcoin, penganalisis melihat lingkaran ini sebagai kompleks dan masih tidak pasti tentang kesan halving yang akan datang ini kerana BTC sudah mencatatkan rekod baru. Sesetengah percaya bahawa kenaikan selepas halving akan kurang mencolok daripada yang telah dialami pasaran selepas acara-acara sebelumnya.

Namun demikian, pakar-pakar pasaran percaya permintaan akan mendorong lonjakan BTC selepas halving kali ini apabila ETF Bitcoin spot mencapai potensi penuh mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat