BTC Gagal Tembus Paras Harga $21K! Apakah Yang Berlaku Dalam Pasaran Kripto?

888

Prestasi Bitcoin pada hari ini dilihat sedikit tenang berbanding hari sebelumnya yang mempamerkan keadaan yang optimis. Bitcoin pada hari ini berjaya mencapai paras harga $21,000 yang menjadi paras rintangan utama. Namun sayangnya perkara itu tidak dapat berkekalan rentetan ank Pusat Eropah berkata ia akan menaikkan kadar faedah utama sekali lagi.

Altcoin juga kembali didagangkan rendah dengan erugian yang paling ketara datang daripada Cardano, Shiba Inu, dan Uniswap.

Beberapa hari lalu pasaran mempamerkan prestasi yang cemerlang sehingga membangkitkan kembali harapan bahawa Bitcoin akan melonjak kembali. BTC melonjak kepada $19,600 pada hari Isnin tetapi dihentikan sebelum mendapat peluang untuk meningkat kepada $20,000. Ia kembali ke paras dagangan $19,000 sebelum melonjak kembali di atas $20,000.

Landskap mula berubah pada ketika itu apabila aset itu melonjak lebih $1,000 dan mendapati dirinya berdagang melebihi $20,000 untuk kali pertama dalam beberapa minggu. Selepas penarikan semula yang singkat, ia melancarkan serangan sekali lagi dan melonjak kepada $21,000 pada hari Rabu.

Semalam agak tenang kerana BTC gagal mencecah $21,000. Bagaimanapun, ia mula kehilangan nilai dengan cepat sebaik sahaja ECB menyatakan ia akan menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas lagi, mencapai paras tertinggi sejak krisis kewangan 2008-2009.

Dalam masa beberapa jam, bitcoin jatuh kira-kira $1,000 dan turun sehingga $20,000. Ia telah berjaya mengekalkan tahap itu setakat ini, tetapi ia telah menurun sebanyak lebih 3% dalam sehari.

Paras pasaran BTC turun kepada $385 bilion, manakala penguasaannya ke atas altcoin masih pada 39.6%. Mata wang kripto alternatif turut mencatat prestasi yang senada seperti Bitcoin.

Ethereum telah meningkat sehingga $1,550 yang merupakan paras tertinggi yang pernah dilihat oleh aset itu sejak selesainya ‘gabungan’. Terkini, ia mencatat penurunan harian sebanyak 4% telah mendorong kripto kedua terbesar kepada hanya di bawah $1,500.

Binance Coin, Ripple, Solana, ATIC, Dogecoin, Polkadot, Tron, dan Avalanche semuanya telah menurun dengan peratusan yang sama. Paling terkesan ialah Cardano, Shiba Inu dan Uniswap yang turun antara 6-7%.

Dengan kebanyakan mata wang kripto berada dalam keadaan yang sama, pasaran keseluruhan bagi semua mata awang kripto telah menyaksikan kehilangan $30 bilion dalam sehari. Waima dengan apa yang terjadi, pasaran masih lagi optimis dengan BTC didagangkan di atas $20,000.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat