BTC Melakukan Pembetulan Harga Yang Besar! Adakah ‘Trader’ Perlu Bimbang?

824

Bitcoin (BTC), kripto terbesar di dunia, telah menarik perhatian pasaran pada hari ini disebabkan oleh penurunan harga yang besar. Harga Bitcoin jatuh di bawah $66,000 selepas beberapa hari berada di atas paras $69,000. Ini telah menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan penurunan harga lebih lanjut. Walau bagaimanapun, seorang penganalisis kripto percaya bahawa pembetulan sebanyak 30% dalam harga BTC dan ia boleh menjadi sangat bullish.

Ali Martinez, salah seorang penganalisis kripto terkemuka di X, membuat kenyataan mengenai pembetulan harga Bitcoin. Dalam sebuah ciapan di X, beliau menulis, “Pembetulan harga sebanyak 30% adalah suatu perkara yang bullish yang boleh berlaku kepada Bitcoin.”

Martinez menyatakan bahawa kecairan BTC akan memainkan peranan utama. Beliau melihat bahawa pembetulan harga Bitcoin sebanyak 30% akan membantu “pemain pasaran memiliki kecairan.” Ini akhirnya akan mendorong nilai BTC ke paras tertinggi baru.

Selain itu, dalam ciapan lain di X, Martinez mengatakan mengenai tahap penting bagi pemulihan harga Bitcoin. Martinez sedang memantau tahap sokongan kritikal pada carta empat jam – Purata Bergerak Eksponen 200 (EMA). Sejak awal Februari, tahap ini telah terbukti menjadi penghalang  terhadap penurunan lebih lanjut bagi BTC.

Selain itu, Martinez menekankan kepentingan tahap ini, menyatakan bahawa keupayaan BTC untuk bertahan boleh membuka ruang bagi pemulihan yang besar dalam harga Bitcoin. Walau bagaimanapun, penurunan di bawah paras sokongan, serupa dengan apa yang berlaku pada pertengahan Januari, boleh membawa kepada lebih banyak kerugian bagi harga Bitcoin.

Pada masa ini, harga Bitcoin merosot 7.04% kepada $64,892 pada Selasa, 2 April.  Sebaliknya, jumlah dagangan untuk BTC meningkat 74.04% kepada $45.68 bilion dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Penarikan balik baru-baru ini dalam BTC boleh dikaitkan dengan penghapusan posisi long yang besar yang dicatatkan pada hari ini.  QCP Capital baru-baru ini berkongsikan indikasi awal pasaran opsyen tentang kemungkinan penurunan yang akan datang, terutamanya penurunan dalam risiko pembetulan. Opsyen Bitcoin dan Ethereum kedua-duanya menunjukkan volatiliti yang tinggi, bersamaan dengan peningkatan tekanan jualan di tengah-tengah sentimen yang merosot.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat