BTC Sedia Meroket Keparas $37K, Namun Trader Masih Berjaga-Jaga?

357

Harga mata wang kripto utama sekali lagi melonjak, mencapai puncak baru dalam tempoh 18 bulan dengan kira-kira $36,700 pada hari Khamis, melanjutkan kenaikan aset digital terbesar.

Mata wang kripto utama lainnya, termasuk Ether (ETH), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), dan lain-lain, juga mengalami kenaikan. Gelombang lonjakan terkini di pasaran kripto, khususnya kenaikan BTC, telah menyebabkan jutaan dolar dicairkan.

Berdasarkan CoinGlass, jumlah kecairan dalam tempoh 24 jam yang lepas telah meningkat hingga hampir $150 juta, dengan lebih daripada 80% daripada jumlah itu adalah didagangkan dalam posisi menjual.

Data menunjukkan bahawa hampir $50 juta kecairan berlaku dalam tempoh empat jam pada awal waktu perdagangan Asia, mencipta “short squeeze” yang mendorong harga sedikit meningkat. Ramai yang khuatir ini akan mendorong lebih banyak trader akan “short” buat masa ini.

Lebih daripada $21 juta shorts itu  berlaku di bursa pasaran hadapan BitMEX, diikuti oleh OKX dan Binance. Ini menunjukkan bahawa pergerakan ini mungkin disebabkan oleh perdagangan pasaran yang berpangkalan di Asia.

Perdagangan Bitcoin menyumbang lebih daripada $65 juta daripada jumlah keseluruhan, manakala Ethereum berada di tempat kedua dengan kira-kira $16 juta.

Beberapa penganalisis, termasuk kecerdasan buatan – ChatGPT, menganggap bahawa terdapat trend menaik BTC belum sampai ke penghujungnya dan dalam masa yang sama meramalkan harga boleh mencapai rekod baru dalam bulan-bulan yang akan datang.

Faktor utama yang mungkin menyumbang kepada lonjakan tersebut termasuk kelulusan potensi spot BTC ETF di Amerika, penggunaan secara meluas, pembahagian hadapan yang akan datang, dan lain-lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat