Buang USD, China Borong Emas Banyak-banyak!

2,948

China semakin giat membuat pembelian emas sejak beberapa bulan kebelakangan ini, dalam satu langkah yang dilihat sebagai usahanya untuk menggantikan dominasi dolar AS.

Dalam satu ciapan di Twitter, Krishnan Gopaul, penganalisis kanan untuk Majlis Emas Dunia, berkata bahawa People’s Bank of China (PBOC) membeli 21 tan emas pada bulan Jun.

Difahamkan, ia adalah pembelian bulan kelapan berturut-turut oleh bank pusat, berjumlah sebanyak 165 tan. Jumlah rizab emas kini berjumlah 2,113 tan.

Sejak beberapa bulan lalu, penganalisis telah menyatakan bahawa permintaan konsisten China untuk emas adalah sebahagian daripada taktik untuk membawa lebih banyak kredibiliti antarabangsa kepada yuan.

Pengumpulan emas itu berlaku di tengah-tengah usaha negara itu untuk menghakis penguasaan dolar dalam perdagangan global dan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat.

Beijing mengambil pengajaran daripada Rusia yang telah terkesan akibat beberapa siri sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat selepas menyerang Ukraine sehingga menyebabkannya rugi $300 bilion.

Selain China, bank pusat lain di seluruh dunia turut membeli emas. Pada tahun 2022, permintaan untuk logam kuning telah melonjak, dan trend itu berterusan hingga tahun ini dengan pembelian suku pertama meningkat 176% setiap tahun.

Menurut laporan Majlis Emas Dunia pada Mei, 62% daripada bank pusat meramalkan emas akan menjadi bahagian rizab yang lebih besar dalam tempoh lima tahun akan datang. Sementara itu rizab dolar dijangka berkurangan kepada 40%-50%.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat