Bursa Malaysia Alami Kemerosotan Mendadak, Pelabur Asing Mula Beralih Ke Aset Selamat

1,611

Kehilangan ekuiti Bursa Malaysia oleh pelabur asing berlanjutan ke minggu ketujuh berturut-turut kepada RM373.5 juta bersih walaupun minggu dagangan dipendekkan.

Jualan bersih lebih kurang 11% berbanding minggu lepas berjaya dikumpul dalam tempoh tiga hari dagangan sahaja disebabkan oleh sambutan cuti Hari Raya Aidilfitri.

Menurut MIDF Research, sentimen lemah di Wall Street di tengah-tengah data inflasi yang lebih kukuh daripada jangkaan menjejaskan pasaran sepanjang minggu lalu. Hal itu telah mendorong ketidakpastian selanjutnya pada pemotongan kadar faedah oleh Fed.

Sementara itu, pasaran kini dibahagikan mengenai keputusan prospektif mesyuarat Julai dengan kebarangkalian 43.5% kekal dan kebarangkalian 44.5% untuk pemotongan 25 mata.

Sepanjang minggu ini, pasaran Asia kebanyakannya mengalami jualan bersih dana asing dengan lima daripada lapan bursa saham yang dijejaki oleh MIDF mengalami aliran keluar bersih.

Di Bursa Malaysia, sektor utama yang menyaksikan jualan bersih oleh pelabur asing ialah perkhidmatan kewangan sebanyak RM285.9 juta, utiliti RM85.4 juta dan produk perkhidmatan pengguna RM52.7 juta.

Sektor yang menyaksikan aliran masuk bersih paling banyak ialah hartanah iaitu sebanyak RM75.3 juta, pengangkutan dan logistik RM26.8 juta dan pembinaan RM16.5 juta.

Institusi tempatan kekal sebagai pembeli bersih ekuiti domestik untuk minggu ketujuh berturut-turut kepada jumlah RM430.7 juta.

Peruncit tempatan adalah penjual bersih untuk minggu kelima berturut-turut dengan jualan bersih RM57.1 juta.

Dari segi penyertaan, purata volum dagangan harian (ADTV) menyaksikan penurunan dalam kalangan peruncit tempatan (3.1%) dan institusi tempatan (15.2%) sambil mengalami peningkatan dalam kalangan pelabur asing (3.1%).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat