Cadangan Baru EU Bakal Redakan Ketegangan Dengan UK?

231

Kesatuan Eropah (EU) sedang merangka cadangan untuk menangani masalah mengenai aliran perdagangan antara Ireland Utara dan seluruh UK yang akan dikemukakan secepatnya awal minggu depan.

EU akan menawarkan fleksibiliti yang lebih besar dalam penghantaran barangan farmaseutikal ke Ireland Utara dan proses untuk memeriksa produk makanan dengan mempermudahkan pemeriksaan kastam serta memberikan peranan lebih besar untuk institusi tempatan.

Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Šefčovič mengatakan EU akan mengemukakan cadangan baru untuk Protokol Ireland Utara pada minggu depan dan berharap perbincangan akan dimulakan sebelum akhir bulan ini.

Selain itu, beliau juga berharap bahawa mereka akan menjadi asas bagi perbincangan intensif dengan UK.

Terdahulu, Menteri Brexit UK, David Frost mengancam untuk menggunakan perlindungan artikel 16 yang memungkinkan kedua-dua pihak menangguhkan perjanjian tersebut jika ia menimbulkan kesan negatif.

Langkah ini dibuat selepas EU menolak cadangan untuk merundingkan semula protokol tersebut. Bagaimanapun, ia mengatakan kesediaannya untuk melakukan penyesuaian bagi meredakan ketegangan antara Britain dan Ireland Utara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat