Caixin PMI Sektor Perkhidmatan China Meleset Dari Jangkaan Pada Jun

44

Sektor perkhidmatan China melemah bulan lalu, menunjukkan bukti bahawa ekonomi yang semakin perlahan khususnya dalam sektor perkhidmatan ekonomi kedua terbesar dunia ini.

Indeks PMI Caixin China merosot kepada 51.6 pada Jun jauh di bawah jangkaan pasaran 52.9. Sebelum ini pada Mei data merekod bacaan  52.8.

Sebarang bacaan yang berada di atas 50 menunjukkan aktiviti yang berkembang dan keadaan perniagaan yang baik dan sebaliknya bacaan di bawah 50.

Sektor bukan pembuatan kini menjadi fokus kerajaan China dalam usaha mempelbagaikan sumber ekonomi mereka agar tidak terlalu bergantung kepada eksport dan pelaburan. Seperti yang kita tahu China adalah negara pengeksport dan mempunyai sektor pembuatan terbesar di dunia dan sejak beberapa dekad lalu fokus mereka adalah kepada sektor ini.

Minggu lalu, indeks Caixin sektor pembuatan meningkat semula pada Jun selepas kemelesetan pertama dicatat pada Mei selama hampir setahun. Indeks ini meningkat kepada 50.4 dari 49.6.

Walaupun ia meningkat semula, sektor pembuatan dijangka akan menjadi semakin suram dan memberi kesan negatif kepada pertumbuhan ekonomi dalam jangka masa terdekat.

Bank pusat pada Selasa berkata bahawa ekonomi dan pasaran kewangan adalah stabil, walaupun keadaan keseluruhan masih kompleks. Bank pusat akan berusaha menyediakan pertumbuhan kredit bagi menyokong ekonomi.

Kini data pertumbuhan ekonomi China pada suku kedua akan menjadi tumpuan yang akan dikeluarkan pada 17 Julai. Sebelum ini China merekod 6.9% pertumbuhan pada suku pertama yang melebihi jangkaan pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat