China Tembak Peluru Berpandu, Kapal Perang AS Mula Buat Kacau!

1,480

Menurut Tentera Laut Amerika Syarikat, sebuah kapal perang Amerika berlayar berhampiran Kepulauan Paracel yang dipertikaikan di Laut China Selatan bagi mencabar tuntutan Beijing terhadap perairan itu lalu mencetuskan amaran daripada tentera China.

Operasi semalam berlaku sehari selepas China melepaskan peluru berpandu balistik ke laut sebagai sebahagian daripada latihan tembakan langsung, yang menimbulkan ketegangan antara Washington dan Beijing.

Selain itu, Amerika Syarikat juga menjalankan “freedom of navigation operations” secara berkala di kawasan itu untuk mencabar tuntutan wilayah China.

Armada Pasifik Tentera Laut Amerika Syarikat mengatakan dalam satu kenyataan bahawa USS Mustin, sebuah kapal perang yang dilengkapi peluru berpandu, berlayar semalam di sekitar Kepulauan Paracel untuk memastikan  jalur pelayaran kritikal di kawasan itu tetap bebas dan selamat.

Berikutan dengan itu, tentera China hari ini mengemukakan tuduhan bahawa kapal Amerika Syarikat memasuki perairan wilayah China iaitu berhampiran dengan pulau-pulau tersebut tanpa kebenaran.

Oleh yang demikian, mereka telah mengesan keberadaan kapal perang tersebut lalu memberi amaran serta menghalaunya pergi daripada kawasan itu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China secara agresif mengemukakan tuntutan wilayahnya di Laut China Selatan, membangunkan kemudahan ke pangkalan tentera dengan landasan udara dan kemudahan pelabuhan.

Manakala Vietnam, Filipina, Malaysia dan Taiwan juga bersaing untuk mengemukakan tuntutan di Laut China Selatan.

Ketegangan meningkat pada minggu ini di kawasan berhampiran Kepulauan Paracel yang dikenali sebagai Xisha oleh Beijing dan merupakan lokasi tentera China menjalankan latihan.

Sebelum ini, Beijing pada hari Selasa lalu mendakwa bahawa Washington menerbangkan pesawat pengintip U-2 ke zon larangan terbang untuk mengganggu latihan termasuk pelancaran peluru berpandu balistik.

Pentagon kemudian mengemukakan bahawa China tidak sesuai berada di wilayah itu dan menggunakan tentera untuk mengemukakan tuntutan maritim yang tidak sah serta mengkritik latihan dan penggunaan peluru berpandu balistik dalam aktiviti tersebut.

Seterusnya, tentera China hari ini mendakwa bahawa Amerika Syarikat telah berulang kali mencetuskan provokasi di Laut China Selatan serta mendesaknya untuk segera menghentikan tindakan tersebut.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat