COVID-19 Di Eropah Mula Papar Pemulihan – Matawang Utama Kembali Meningkat!

957

Sentimen pasaran kembali memaparkan pemulihan pada dagangan awal sesi Eropah, dengan menyaksikan peningkatan dalam ekuiti dan beberapa matawang utama berikutan jumlah kematian yang direkodkan di negara yang terjejas teruk, termasuk Itali dan Sepanyol mula menunjukkan penurunan.

Perdana Menteri UK Boris Johnson yang pada mulanya telah dimasukkan ke hospital akibat coronavirus, dilaporkan berada dalam keadaan baik dan dijangka akan kembali menunaikan tanggungjawabnya sebagai pemimpin kerajaan secepat mungkin, menurut Setiausaha Perumahan Robert Jenrick.

Kenyataan yang melegakan ramai pihak itu turut mengangkat matawang pound untuk kembali mencatat peningkatan dan diniagakan di sekitar paras 1.2280 berbanding US dolar pada pembukaan sesi pasaran Eropah.

Sementara itu, pemulihan sentimen turut mendorong penurunan terhadap permintaan safe-haven yen dan US dolar. Indeks dolar menyusut berbanding enam matawang utama untuk diniagakan pada 100.52, namun masih disokong oleh kenyataan Presiden AS Donald Trump yang menjangkakan penurunan kes di beberapa kawasan panas.

USD terus mencatat peningkatan berbanding yen disokong oleh laporan mengenai Jepun akan mengisytiharkan darurat pada Selasa yang akan berkuatkuasa mulai 8 April memandangkan peningkatan kes di Tokyo semakin membimbangkan.

Selain itu, dolar Aussie mula memperlihatkan peningkatan pada sesi Eropah, sementara tumpuan pasaran kini tertumpu kepada mesyuarat polisi Reserve Bank of Australia (RBA) pada pagi esok yang dijangka menyaksikan kadar faedah dikekalkan pada 0.25%.

Dolar kiwi juga didagangkan meningkat disokong oleh kenyataan Gabenor Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) Adrian Orr bahawa beliau akan mengekalkan sokongan monetari jika perlu selain turut menyatakan bank pusat kini mempunyai kedudukan fiskal yang kukuh.

Di samping itu, dolar Kanada juga mencatat peningkatan meskipun ketidakpastian mengenai rundingan Arab Saudi dan Rusia terus membelenggu pasaran minyak setelah mesyuarat OPEC yang sepatutnya diadakan hari ini ditangguh kepada hari Khamis.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat