Jepun Sedia Dua Fasa Pakej Rangsangan, Bakal Isytihar Darurat Selama 6 Bulan?

1,548

Jepun dilaporkan akan mengisytiharkan darurat secepatnya pada Selasa dalam usaha kerajaan itu untuk membendung penularan pandemik coronavirus di negara itu susulan jumlah kes di Tokyo sahaja telah melebihi 1,000 kes.

Bukan itu sahaja, malah media tempatan juga melaporkan kerajaan itu sedang mempertimbangkan pelaksanaan perintah darurat selama 6 bulan di negara tersebut.

Bagaimanapun, pelaksanaan darurat tersebut dikatakan tidak akan melibatkan perintah berkurung seperti di beberapa negara lain, tetapi ia adalah penguatkuasaan langkah-langkah ketat terhadap rakyat supaya tidak keluar rumah dan arahan penutupan perniagaan di beberapa zon yang terjejas teruk.

Sementara itu, Jepun turut dilaporkan akan melancarkan pakej rangsangan ekonomi sebagai tindak balasnya untuk melindungi impak coronavirus ke atas ekonomi melalui dua fasa, menurut dokumen kerajaan yang diperoleh Bloomberg.

Fasa pertama dalam tindakan kecemasan itu bertujuan untuk menghalang kehilangan pekerjaan dan kebankrapan iaitu meningkatkan subsidi ke atas perniagaan yang terjejas, dengan memberi lebih bantuan kepada firma yang tidak memecat pekerja.

Selain itu, kerajaan juga akan mengagihkan wang tunai kepada firma bersaiz kecil dan sederhana, menyalurkan bantuan kepada isi rumah berpendapatan rendah serta penangguhan cukai selama satu tahun ke atas firma.

Seterusnya apabila virus maut itu dapat dibendung, fasa kedua akan dilaksanakan untuk menyokong pemulihan dengan meningkatkan perbelanjaan ke atas sektor yang terjejas, termasuk pelancongan, pengangkutan, restoran, acara dan hiburan.

Walau bagaimanapun, nilai pakej rangsangan tidak disertakan dalam dokumen tersebut, namun, kerajaan Jepun pada minggu lepas ada menyebut mengenai pakej yang bernilai ¥60 trilion, termasuk ¥20 trilion perbelanjaan fiskal.

Menteri kewangan dijangka memuktamadkan belanjawan tambahan dan memutuskan berapa banyak hutang yang diperlukan untuk menyokong usaha tersebut. Ini menyebabkan penganalisis kini melihat bebanan hutang kerajaan semakin meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat