COVID-19: India Setuju Eskport Ubat Penawar Virus Ke Malaysia

851

India akhirnya membuka peluang kepada Malaysia untuk membeli hydroxychloroquine, penawar virus malaria yang dilihat memberi kesan positif kepada rawatan wabak Covid-19.

Sebelum ini India berkeras untuk tidak menjual kepada mana-mana negara demi kepentingan rakyat di negaranya. Namun, keadaan pandemik yang menyebabkan kerosakan institusi dunia, akhirnya negara itu bertindak untuk membantu.

Sejak India bersetuju untuk mengeksport ubatan tersebut, rekod jualan mencatatkan penjualan tertinggi dengan pembelian oleh Amerika Syarikat dan beberapa negara luar dalam usaha merawat wabak coronavirus.

Menurut Timbalan Menteri Kementerian Luar Negeri Datuk Kamarudin Jaffar, India telah bersetuju mengeksport sebanyak 89,100 tablet kepada Malaysia dan pihak mereka akan berunding untuk penambahan kuantiti ubat, bergantung kepada jumlah stok pembekal.

Berikutan penyakit Covid-19 menyebabkan saluran pernafasan bawahan mengalami keradangan, Malaysia menggunakan hydroxychloroquine kerana sifatnya mampu membantu radang tersebut yang dialami majoriti pesakit coronavirus.

Melalui keputusan negara India untuk mengeksport ubatan ke Malaysia sebenarnya satu tanda positif terhadap hubungan kedua-dua negara untuk berbaik semula.

India dikatakan ‘merajuk’ dengan Malaysia setelah polisi negara mereka dikritik oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum beliau melepaskan jawatan Perdana Menteri pada Februari lalu.

Rentetan daripada permintaan yang meluas, Cadila, salah satu syarikat pembekal ubatan utama India telah meningkatkan pengeluaran sebanyak sepuluh kali ganda menjadikan 30 metrik tan sebulan. Tindakan ini sebagai satu persediaan jika keadaan memerlukan lebih banyak ubatan tersebut.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat